Helyi közélet

2017.02.06. 10:59

A lakók kérésére is fűrészelnek

Debrecen - Felújítják a fasorokat a Szepességi, a Mácsai Sándor, és az Ajtó utcában.

Debrecen - Felújítják a fasorokat a Szepességi, a Mácsai Sándor, és az Ajtó utcában.

Alaposan megváltozott a belvárosi Szepességi utca arculata a Széchenyi és a Simonffy utca között néhány napja. Kivágták a házakat eddig nagyrészt eltakaró 40 darab nagy japánakác fát. A polgármesteri hivatal megbízására még az első negyedévben 39 mezei juhart ültetnek ugyanoda.

Lakossági kezdeményezésre

A helyhatóság sajtóosztálya arról tájékoztatott, hogy a város tavaly 20 millió forintot különített el fasor-rekonstrukciós munkálatokra, melyek 3 utcát, a Szepességit, a Mácsai Sándor és az Ajtó utcákat érintik. A kiviteli tervek elkészítésével kapcsolatos pályázati eljárás után a kivitelező kiválasztása az év végén történt meg. Az idei év elején – lakossági kezdeményezésre – a Szepességi utca első harmadában (azaz a Széchenyi- és Simonffy utcák közötti szakaszon) kezdődött el-, majd a Mácsai Sándor és az Ajtó utcákban folytatódnak a munkálatok.

Az illetékesek szerint ezeken a területeken elöregedtek a fák, és az elmúlt évtizedekben több alkalommal károkat is okoztak. Gyökereik megrongálták a járdákat, benőttek az úttest és az ingatlanok alá, veszélyeztetve ezzel a lakóépületeket és a közműhálózatot. Hangsúlyozták, a fák kivágása csak abban az esetben indokolt, ha nincs más megoldás a problémák kezelésére, mint például ífjító metszésre, vagy burkolatjavításra.

Petíció a fák ellen

A Mácsai Sándor és a Szepességi utcák lakóinak egy része korábban írásos petíciót nyújtott be a polgármesteri hivatalhoz azért, hogy vágják ki a fákat. Ezt követően lakossági fórumokat tartottak erről, melyeken a jelen lévők támogatták a rekonstrukciót. A terv szerint a Mácsai Sándor utcában összesen 25 fát fognak eltávolítani, elsősorban azért mert meglehetősen vegyes, zömében nyugati ostorfákból és bálványfákból áll az ottani faállomány. A kivágás és a tuskók kiszedése után 31 oszlopos gyertyánt ültetnek az utcába és füvesíteni is akarnak. Az Ajtó utca – jellemzően ostorfákból álló – fasorának ifjítása is megtörténik. Ez azt jelenti, hogy a 82 fát 6-8 méter magasságban koronaalapra metszik, továbbá a fasor részét nem képező 5 darab fát a tuskókkal együtt kiszedik. Később pótlásként 5 ostorfa csemetét ültetnek ugyanoda és fűmagot vetnek.

Az eltávolítás során feldarabolt hasznosítható faanyagot a Dehusz Nonprofit Kft. telephelyére szállítják ahonnan a szociális tűzifaosztás keretében rászorulóknak juttatják el. A gallyak kijelölt lerakóhelyre kerülnek.

HBN–OCs


Több pénzből többet

Tavaly a parkfenntartásba bevont területeken növény pótlásokra (például fasorokra, cserjékre, valamint talajtakarókra) összesen 63 millió forintot költött a debreceni polgármesteri hivatal. Ígéretük szerint látványos változást hoz a hamarosan induló és több városrészt érintő Zöld város program, amelyben jelentős forrásokat költenek majd parkok és zöldfelületek megújítására.

Több mint ötvenezer fa

A cívisváros utcáin összesen több mint 40 ezer, a parkokban további 10 ezer fa található, melyek faj- és fajtamegoszlása vegyes. A belvárosi utcafasorok többsége idős ostorfa és japánakác, jelentős részüket még az 1930-40-es, illetve az 1950-60-as években ültették. Az akkori kor követelményeinek és klimatikus viszonyainak ezek tökéletesen megfeleltek, de életkörülményeik manapság rendkívül gyors ütemben romlanak – fejtette ki a polgármesteri hivatal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában