Helyi közélet

2017.01.03. 12:58

Olvasói levél: Irinyi János forog a sírjában

Hajdúszoboszló, Létavértes - <em>Szeretett városom, Létavértes szülötte, Irinyi János – aki 1836-ban feltalálta a gyúlékony anyaggal ellátott pálcikát, a zajtalan biztonsági gyufát – forog a sírjában. A feltalálónak az 1840-es években Pesten alapított gyufagyárában bizonyára olyan gyufát állítottak elő, amellyel könnyen lehetett tüzet előidézni. A jelenben a gyúlékony anyaggal bevont gyufaszálat sokszor hiába dörzsöljük a dobozhoz, az nem gyullad meg. Sok gyufaszál olyan vékony, hogy dörzsölés közben eltörik, viszont a másik vége fogtisztításra kiválóan alkalmas.

Hajdúszoboszló, Létavértes - Szeretett városom, Létavértes szülötte, Irinyi János – aki 1836-ban feltalálta a gyúlékony anyaggal ellátott pálcikát, a zajtalan biztonsági gyufát – forog a sírjában. A feltalálónak az 1840-es években Pesten alapított gyufagyárában bizonyára olyan gyufát állítottak elő, amellyel könnyen lehetett tüzet előidézni. A jelenben a gyúlékony anyaggal bevont gyufaszálat sokszor hiába dörzsöljük a dobozhoz, az nem gyullad meg. Sok gyufaszál olyan vékony, hogy dörzsölés közben eltörik, viszont a másik vége fogtisztításra kiválóan alkalmas.

A dobozra rá van írva, hogy „biztonsági gyufa, gyermekek elől kérjük elzárni”. Ez a figyelmeztetés felesleges, mert a felnőtteknek is sok nehézséget okoz tüzet előidézni. A hazai gyufagyáraknak a fogyasztók érdekében célszerű lenne gyufagyújtó tanfolyamot indítani, ahol az eredményes gyújtást tökéletesen megismernék a tanfolyam résztvevői. Ez azzal az előnnyel is járna, hogy a profitéhes világban még nagyobb haszonra tennének szert a gyártók.

Erről a látszólag jelentéktelen témáról azért írok, mert egyre több alkalommal találkozunk a boltokban silány árukkal. A Gazdasági Versenyhivatal sok esetben fellép a fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolása ellen, amikor az ár nem felel meg a vele szemben támasztott követelményeknek, vagy egy termék tulajdonságáról valótlan tényt állítanak. A Gazdasági Versenyhivatal bünteti a megtévesztő reklámokat, ehhez azonban a lakosság segítségére is szükség van. A Hivatalhoz a www.gvh.hu honlapon lehet bejelentést tenni a nagy átejtésekkel kapcsolatban.

- Dr. Takács Imre, Hajdúszoboszló -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában