Helyi közélet

2016.12.02. 09:17

Az európai trónra törnek

Debrecen - A tavalyi WorldSkills-döntő tapasztalataival felvértezve készültek a versenyre.

Debrecen - A tavalyi WorldSkills-döntő tapasztalataival felvértezve készültek a versenyre.

Debreceni egyetemisták is képviselik hazánkat a svédországi EuroSkills döntőben. A göteborgi Massan kiállítóközpontban közel 500 fiatal méri össze a tudását annak érdekében, hogy eldöntse, választott szakmájában ki a kontinens legjobbja. A december 1. és 3. között sorra kerülő rendezvényen Magyarországot tizennégy szakmában tizenhat versenyző képviseli, a mechatronikában Zilahi Krisztián és Balázs Dávid. Számukra azért is kiemelt jelentőségű az esemény, mert 2018-ban Budapest ad otthont az Európa-bajnokságnak.

Minden hétköznap

Krisztián és Dávid már összeszokott párost alkot, hiszen tavaly a brazíliai „szakmák olimpiáján” már képviselték az országot. Az akkori tapasztalatokat leszűrve egy igen intenzív felkészülésen vannak túl. – A mechatronika sokrétű szakmai tudást igényel, lényegében három szakterület, a gépészet, az elektromosság és az informatika ötvözése – magyarázta Krisztián, aki mechatronikai mérnöknek tanul. – Olyan gépeket hozunk létre, melyek elektromos vezérléssel vagy szabályozással rendelkeznek és számítógép felügyeli a működésüket, ilyenek például a gyártósorok. Fél éve napi 4-12 órában gyakorolunk, mivel mindketten egyetemisták vagyunk, az intézmény kiváló körülményeket biztosított számunkra.

Dobogós célok

A mostani versenyre már szintén egyetemi polgárként készült Dávid, aki elmondta: időnként nem volt egyszerű összeegyeztetni a gyakorlást a tanulással. Bár leginkább magukban dolgoztak, a tavalyi felkészítést segítő szakértők pár hetente meglátogatták a párost, ilyenkor verseny szimulációkat végeztek, melyet a mentorok pontoztak és értékeltek.

A feladatok során általában Krisztián programoz, Dávid pedig a gépek összeszerelését végzi. – Idén is megtartottuk a specializációt, de figyelünk arra is, hogy ha valami oknál fogva váltani kell, akkor se kerüljünk bajba. Az első nap egy három órás feladat vár ránk, a másodikon egy hat órás, a befejező napon pedig egy óránk lesz a karbantartásra és másfél az optimalizálásra. Szeretnénk hiba nélkül, a maximumot nyújtva végigcsinálni a versenyt. Az elődeink általában dobogón végeztek, ami nem könnyű örökség, de reméljük, megbirkózunk vele.

HBN–MSZ

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában