Helyi közélet

2016.11.03. 18:00

Új sportszakember Debrecenben

Debrecen - Rióból egyenesen a Debreceni Egyetem katedrájára érkezett Tatár András, a Magyar Paralimpiai Bizottság sportigazgatója, az első hazai gyógylovas alapítvány megálmodója.

Debrecen - Rióból egyenesen a Debreceni Egyetem katedrájára érkezett Tatár András, a Magyar Paralimpiai Bizottság sportigazgatója, az első hazai gyógylovas alapítvány megálmodója.

Torna, aerobik, lovaglás, fogyatékkal élők sportja – versenyzőként később szakedzőként, tanárként és sportvezetőként főként ezekkel a sportágakkal került kapcsolatba a Debreceni Egyetem új adjunktusa. Tatár András a Sporttudományi Koordinációs Intézet munkáját segíti ettől a tanévtől. A humánbiológiából diplomázott sportszakember oktatott egyetemen, dolgozott szakminisztériumban, majd meg sem állt Katarig, ahol a sportot nemzeti üggyé tették, a gazdaságfejlesztés egyik húzóágazatának tekintik és az országimázs-építés egyik legfontosabb eleme. Olyannyira, hogy a 2006-os Ázsiai Játékok előtt például mintegy 2,8 milliárd dollárból egy külön sportnegyedet építettek.

- Nagyon nagy szakmai kihívás volt, hiszen az olimpia után az Ázsiai Játékok a világ legnagyobb sporteseménye. Az egyéni sportágak divízióját vezettem a sportigazgatóságon belül. Hat nagy sportág tartozott hozzám: atlétika, torna, lovassport, súlyemelés, testépítés, valamint egy nálunk ismeretlen háncslabdával űzött sport a sepak takraw. Ezek közül kettővel volt személyes kapcsolatom: a lovassporttal és a tornával – meséli a szakember.

Tatár András lovastorna-versenyzőként találkozott a gyógylovaglással. Csapattársa fogyatékos kishúgán tapasztalt eredmények miatt elhatározta, hogy Magyarországon is meghonosítja a módszert. 1993-ban megalapította a Hippoterápia Gyógylovaglás és Lovastorna Alapítványt. Az indulótőkét egy robogó elárverezéséből befolyt összeg adta, amelyet András az egyik versenyén nyert. A lovassporttól Katarban sem szakadt el, hiszen az Ázsia Játékok után a világ egyik vezető lovasközpontjának tartott Al Shaqab kötelékében dolgozott tovább tanácsadóként. Majd családja miatt visszaköltözött Magyarországra. Itthon nem sokat időzött, új meghívással a zsebében Brazília felé vette az irányt.

- Rióban egyszerre két kalap volt a fejemen, hiszen a Magyar Paralimpiai Bizottság sportigazgatójaként a szakmai munkáért voltam felelős, a Magyar Paralimpiai Csapat csapatvezetőjeként pedig logisztikai, szervezési feladatokat láttam el. Korábban sohasem tapasztalt létszámban és eredményességgel vettek részt magyar portolók a paralimpián. Ráadásul idén szokatlan módon a közérdeklődés középpontjába került és nagyon jó médiavisszhangot kapott az esemény. Ezt a megnövekedett figyelmet meghálálták a sportolók: a 43 egyéni versenyző összesen 18 éremmel tért haza, ami kiemelkedő eredmény – értékelt a sportvezető.

A Debreceni Egyetem is felfigyelt Tatár Andrásra, aki örömmel csatlakozott a Sporttudományi Koordinációs Intézet csapatához.

- Nagyon érdekesnek tartom az egyetem szakmai koncepcióját, ezért mindenképpen szerettem volna részt venni az intézmény sporttudományos munkájában. Első körben az intézet nemzetközi kapcsolatrendszerének bővítését kaptam feladatul, amelyet az egyetemmel összhangban kívánnak fejleszteni. Olyan partnerintézményeket igyekszem felkutatni, akikkel a közös projektek mellett akár hallgatói, oktatói csereprogramokat is lehet indítani – tájékoztatott az adjunktus.

Oktatóként az első testnevelő tanári évfolyam találkozhat majd Tatár Andrással, aki rehabilitációs szakemberként a fogyatékkal élők sportja mellett több évtizedes tapasztalatával az intézmény lovassporttal kapcsolatos törekvéseit is támogatja majd.

- unideb.hu -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában