Helyi közélet

2016.11.28. 07:53

Szennyvíztócsák és büdös füst: olvasónk szerint meg lehet fulladni a Monostorpályi úton

Debrecen - Bár kötelező, egyesek mégsem veszik igénybe a szemét- és a szennyvízszállítást.

Debrecen - Bár kötelező, egyesek mégsem veszik igénybe a szemét- és a szennyvízszállítást.

Monostorpályi úton lakó olvasónk azt javasolta, hogy minden ingatlantulajdonost kötelezzenek a szemétszállítási díj megfizetésére; azt is, aki albérlőnek adja ki házát, lakását. Szerinte erre azért lenne szükség, mert egyesek – nem törődve saját és mások egészségével – mindenféle szemetet, akár műanyagokat is eltüzelnek a kályhákban, arra alkalmas kazánokban (udvarokon). Ilyenkor a kéményből dől a fekete, büdös füst. Olyan is akad, aki a villanyvezeték tövében rak tüzet, és égeti el rendszeresen a zöldhulladékot. A füst pedig a mostanában tapasztalható párás, vizes, szélmentes időben csak lassan oszlik el. A nevének titokban tartását kérő olvasó úgy érzi, a levegő sokszor olyan szennyezett, hogy attól szinte „meg lehet fulladni”.

Szétlocsolják a szennyvizet

Szerinte a szennyvízszállítást is kötelezővé kellene tenni Debrecenben azoknak, akik bejelentett lakcímmel rendelkeznek. Azt írja: mi a férjemmel ketten vagyunk, a gyerekeink már felnőttek. Az 5 köbméteres zárt szenny­víztartályunkat kéthetente kell kiüríttetni, ugyanis amikor mi azt leraktuk, odafigyeltünk arra, hogy ne szennyezzük a talajt, ne folyjon ki belőle semmi. Egy szállításért így 4 ezer-4 ezer 500 forintot fizetünk. Aki nem szállíttatja el a szenny­vizet, attól vagy elfolyik, vagy kiszivattyúzza a kertjébe, ami nemcsak az ő területét, hanem a szomszéd földjét is szennyezi. Viszont így évente megspórol körülbelül 200 ezer forintot. A polgármesteri hivatal a javaslatokra azt válaszolta, hogy mind bel-, mind külterületen tilos a szabadban elégetni a szemetet és a zöldhulladékot. Amennyiben valaki mégis ezt észleli, a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Debreceni Kirendeltségéhez lehet fordulni. Amikor kéményből áramlik gyanús fekete füst, akkor a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal járhat el.

A hulladékról szóló törvény értelmében minden ingatlantulajdonos köteles a szemétszállítást igénybe venni. Vagyis az is, aki albérletbe adja ki ingatlanát. A szolgáltató ellenőrzi, hogy ez megtörténik-e. Azokkal szemben akik nem tesznek eleget ezen kötelezettségüknek, a jegyző intézkedik. A díjtartozás utólag és a szolgáltatás tényleges igénybe vétele nélkül is behajtható. A szennyvízszállítással kapcsolatban is hasonlóan szigorú szabályok vannak érvényben – közölte a debreceni polgármesteri hivatal.

HBN-OCs



Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában