Helyi közélet

2016.11.07. 16:09

Rendezvények sorával kapcsolódik a Magyar Tudomány Ünnepéhez a Debreceni Egyetem

Debrecen - A jelenségek okait vizsgáló tudomány kerül fókuszba az idei programsorozaton. November 30-ig tucatnyi előadást hallhatnak az érdeklődők, és a hagyományoknak megfelelően az idei programsorozat is doktor- és díszdoktoravató ünnepséggel zárul a Debreceni Egyetemen.

Debrecen - A jelenségek okait vizsgáló tudomány kerül fókuszba az idei programsorozaton. November 30-ig tucatnyi előadást hallhatnak az érdeklődők, és a hagyományoknak megfelelően az idei programsorozat is doktor- és díszdoktoravató ünnepséggel zárul a Debreceni Egyetemen.

Az országgyűlés a 2003. évi XCIII. törvénnyel november 3-át a Magyar Tudomány Ünnepévé nyilvánította. Azt a napot, amelyen 1825-ben Széchenyi István birtokainak egy évi jövedelmét egy Magyar Tudós Társaság alapítására ajánlotta fel, és ezzel lehetővé tette a Magyar Tudományos Akadémia megalapítását.

A 2016-os rendezvénysorozat mottója „Oknyomozó tudomány", amely arra utal, hogy a tudományos kutatások alapja a jelenségek okainak felderítése. Szemléletváltást hirdet emellett a tudományos kutatásokban: egyre több globális szintű tudományos kérdés merül fel, amelyekre a különböző tudományterületek együttműködésével adható közös válasz, közös megoldás. Ehhez pedig elengedhetetlen az egyetemek szerepvállalása.

- „Az iskola dolga, hogy megtaníttassa velünk, hogyan kell tanulni, hogy felkeltse a tudás iránti étvágyunkat, hogy megtanítson bennünket a jól végzett munka örömére és az alkotás izgalmára, hogy megtanítson szeretni amit csinálunk és hogy segítsen megtalálni azt, amit szeretünk csinálni." – idézte Szentgyörgyi Albert gondolatait Csernoch László. A Debreceni Egyetem tudományos rektorhelyettese szerint bár folyamatosan változnak a tudományos kihívások, összetettebbek lettek a külső hatások, gyorsabbak a változások, az egyetem, mint intézmény, a tudomány szolgálatában képes volt az évszázadok során alkalmazkodni a kihívásokhoz, az újabb és újabb igényekhez.

A Magyar Tudomány Ünnepe 2016. évi rendezvényei kiemelt figyelmet fordítanak többek között a klímaváltozás globális méretű következményeire adható interdiszciplináris megoldási lehetőségekre, az oktatás szakmódszertani és szaknyelvi kérdéseire, a kétnyelvűség-többnyelvűség és az identitás kapcsolódására itthon és külföldön, a tudomány és a társadalom viszonyát befolyásoló tényezőkre, valamint a különböző tudományterületek széles körű együttműködésére.

A Debreceni Egyetem idén is számos rendezvénnyel csatlakozik az országos programsorozathoz.

A programok részletesen megtalálhatók ezen az oldalon, valamint az egyetemi portál eseménynaptárában.

A rendezvények sorát hagyományosan a doktor- és díszdoktoravató ünnepség zárja november 26-án a Főépület Aulájában. A programot az egyetemi stúdió élőben közvetíti.

- unideb.hu -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában