Helyi közélet

2016.11.04. 13:38

Ráérsz még gürizni

<em>Az oktatási rendszer már csak olyan, hogy alkalmas egy nemzet felemelésére, de adott esetben agyagba döngölésére is. Szerintem a kormány legutóbb ez utóbbi felé tett egy határozott, ám káros lépést néhány éve azzal, hogy a tankötelezettség korhatárát 18-ról 16 évre szállította le.</em> Petneházi Attila írása.

Az oktatási rendszer már csak olyan, hogy alkalmas egy nemzet felemelésére, de adott esetben agyagba döngölésére is. Szerintem a kormány legutóbb ez utóbbi felé tett egy határozott, ám káros lépést néhány éve azzal, hogy a tankötelezettség korhatárát 18-ról 16 évre szállította le. Petneházi Attila írása.

„Nehogy már az az egy-két magatartászavaros buta szamár az egész osztály haladását akadályozza…”. Ugye emlékszünk még az efféle politikusi érvelésre, válaszként arra az újságírói felvetésre, hogy vajon nem fognak-e végképp elkallódni az iskolapadból egyenesen az utcára kerülő (nagyrészt amúgy is hátrányos helyzetű családban szocializálódott) tizenéves gyerekek.

Mindez annak kapcsán ötlött fel bennem, hogy a kormány a jelenlegi 16-ról 18 évre emelné a közmunkások alsó korhatárát. A indoklás szerint azért van erre szükség, mivel vannak olyan fiatalok, akik az iskola befejezése helyett a szülőfalujukban inkább közmunkásnak állnak, holott a munka világába a képzésen keresztül vezet az út. Csak nem?! Azért arra kíváncsi lennék hogy ez utóbbi (szerintem amúgy értelmes) gondolat vajon ugyanannak az oktatáspolitikai garnitúrának a fejéből pattant-e ki, akik anno a tankötelezettségi korhatár leszállítása mellett kardoskodtak?

Egyébként pedig csak remélni merem, hogy tényleg erről (mármint az elme pallérozásának fontosságáról) van szó, nem pedig arról, hogy jövőre csökken a közfoglalkoztatásra szánt költségvetési keret, ezért a potenciális közmunkások számát is ehhez próbálják igazítani.

- Petneházi Attila -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában