Helyi közélet

2016.11.11. 19:32

„Debrecenbe költözik a Szilícium-völgy”

Debrecen - A fiatal vállalkozói ökoszisztéma népszerűsítése a cél. Tizenhárom helyszínen 15 program a startup fesztivál hat napján.

Debrecen - A fiatal vállalkozói ökoszisztéma népszerűsítése a cél. Tizenhárom helyszínen 15 program a startup fesztivál hat napján.

Az önkormányzat érdekelt abban, hogy a városnak jól prosperáló gazdasága legyen, és az a tudás, amit az egyetemen a hallgatók elsajátítanak itt maradjon, Debrecen érdekeit szolgálja. Ezt Barcsa Lajos alpolgármester mondta a hétfőn kezdődő Startup Hét Debrecen 2016 elnevezésű programsorozatról tartott pénteki sajtótájékoztatón, ahol arról is beszélt, hogy éppen emiatt szívesen támogatják az egyhetes rendezvényt.

Támogatói környezetben

A 2014-ben létrehozott az EDC nonprofit kft.-nek többek között az is feladata volt, hogy segítse a debreceni startup ökoszisztéma elterjedését – mondta Barcsa Lajos alpolgármester a város különböző helyein a jövő héten megrendezendő startup fesztivál sajtótájékoztatóján. Hozzátette, Debrecen abban érdekelt, hogy magas hozzá adott érték képviselő vállalkozások jöjjenek létre a városban, ahol jelenleg mintegy 30 ezer vállalkozás működik.

Nem elég, hogy valakinek van egy jó ötlete és egy startup vállalkozása, annak még piacot kell szereznie, azonban ehhez szükséges az olyan támogató környezet, amilyen egyre inkább kialakul a megyeszékhelyen

– folytatta Barcsa Lajos, hangsúlyozva, ebben az önkormányzat is partner.

Széles összefogással

Bevezetőjében Rab Máté, az egyik szervező utalt a tavalyi öttel szemben idén már 15 programot magába foglaló esemény szlogenjére is: Debrecenbe költözik a Szilícium-völgy. A szervezők célja, hogy minél többen tudomást szerezzenek a vállalkozóvá válás lehetőségéről, találkozhassanak a helyi képviselőivel, illetve együttműködési pontokat találhassanak. Rab Máté a széles körű összefogás jelentőségét is kiemelte, mert a fiatal vállalkozók mellett az esemény mögé álltak a civilszervezetek, illetve néhány nagy vállalat is, mint például a National Instruments. Emlékeztetett arra, hogy 2012-ben kezdték el tudatosan építeni a közösségüket, kezdetben online felületeken, blogokban népszerűsítették a vállalkozóvá válást, majd havi és éves rendezvényeket szerveztek, s most ezeket sűrűsítették egy hétbe.

Szerte a városban

A Startup Hét Debrecen 2016 öt fő és 10 kísérő rendezvényét Kovács Zsolt és Süvöltős László szervezők ismertették. Hétfőn DebTech Meetup, kedden vállalkozásfejlesztési program, illetve a SingularityU Debrecen Salon bemutatkozása, szerdán egészségipari innováció, csütörtökön nemzetközi startupverseny, pénteken pedig tematikus kerekasztal beszélgetés lesz a főprogram.

HBN-ÉP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában