Helyi közélet

2016.11.09. 14:17

Beárazta már a piac

<em>A hétvége előtt pénteken érezhetően erősödött a forint, 307-től egészen 306 alá esett az euró jegyzése. Aztán pénteken késő este a piaczárás után jött a Moody s felminősítése, ami után arra lehetett számítani, hogy tovább erősödik majd a magyar fizetőeszköz, azonban nem ez történt. Minden jel szerint a befektetők már beárazták a harmadik nemzetközi hitelminősítő döntését.</em> Petneházi Attila írása.

A hétvége előtt pénteken érezhetően erősödött a forint, 307-től egészen 306 alá esett az euró jegyzése. Aztán pénteken késő este a piaczárás után jött a Moody s felminősítése, ami után arra lehetett számítani, hogy tovább erősödik majd a magyar fizetőeszköz, azonban nem ez történt. Minden jel szerint a befektetők már beárazták a harmadik nemzetközi hitelminősítő döntését. Petneházi Attila írása.

Meg egyébként is botorság lenne máról holnapra csodát várni attól, hogy hazánk tegnap még „bóvli” volt, ma viszont már megint befektetésre ajánlott célországként tekint rá a világ. A makrogazdaság nem a percemberek terepe, itt nem minutokban, hanem hónapokban, de méginkább években, évtizedekben méretik a dolgok kifutása. Elég csak arra utalni, hogy Magyarország éppen 1973(!) óta küzd adósságproblémával, és ha minden jól megy, húsz év múlva talán visszajuthatunk abba a kegyelmi állapotba, ahonnan 43(!) éve nekilódultunk…

Ehhez persze az kell, hogy a hitelminősítők után a potenciális befektetők is elhiggyék, hogy tényleg jó kis hely ez a Magyarország, hát uccu neki! Azzal, hogy a kitettségünk az adósság-finanszírozás terén csökken, már tettünk egy apró lépést előre, a termelő-beruházást fontolgatók számára azonban egy ilyen üzenet legfeljebb részsikerként értelmezhető. Ők ugyanis a befektetési környezetre globálisan tekintenek, és amit látnak, az nem feltétlenül kedvükre való.


Debrecen, Budapest - Több nemzetközi befektetési alap értelmezheti úgy a felminősítésünket, hogy zöld a lámpa.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában