Helyi közélet

2016.10.04. 18:23

„Nagy az igény egy újabb Kuckó létrehozására”

Debrecen - Nem váltak hűvösebbé az amerikai-magyar kapcsolatok, csak a sajtó hangosabb bizonyos ügyekben – így a diplomata. Interjú Eric Watnikkal, az Amerikai Nagykövetség sajtó- és kulturális tanácsosával.

Debrecen - Nem váltak hűvösebbé az amerikai-magyar kapcsolatok, csak a sajtó hangosabb bizonyos ügyekben – így a diplomata. Interjú Eric Watnikkal, az Amerikai Nagykövetség sajtó- és kulturális tanácsosával.

Magyarországon összesen négy Amerikai Kuckó található, melyek közvetlen, interaktív formában hozzák közelebb az amerikai kultúrát, történelmet és nyelvet az érdeklődők számára. A debreceni klub tizedik születésnapja alkalmából a Napló Erik Watnikkal, az Amerikai Nagykövetség sajtó- és kulturális tanácsosával beszélgetett.

Mennyi amerikai állampolgár él Magyarországon, illetve Hajdú-Bihar megyében?

Eric Watnik: Nincs pontos adatunk róla, mert olyan szabály sincs, amelyik a Magyarországon élő amerikai állampolgárok nyilvántartásba vételéről rendelkezne. De mivel rengetegen látogatnak Magyarországra, úgy vélem, hogy az itt tartózkodók száma fokozatosan növekszik a nyári időszak alatt. Nem vagyok teljesen biztos benne, de tízezrekről beszélhetünk. Ez a szám természetesen a tél alatt lecsökken.

Kulturális vonalon milyen jellegű munkákra, célokra koncentrálnak idén?

Eric Watnik: Mint eddig minden évben, most is célunk olyan ismereteket nyújtani a magyaroknak, ami reális képet fest az amerikai társadalomról. Fontos, hogy ne csak a minket fémjelző ételek, ruhák, vagy éppen Hollywood sztereotípiájához társítsák az USA-t. 2016 különösen jelentős számunkra, hiszen elnökválasztási év, illetve a teljes Képviselőházat és a Szenátus egyharmadát is ekkor választják. Igen nagy rajtunk a nyomás, a politikai rendszerünk olyan összetett, hogy még a legtöbb amerikainak is fejtörést okoz átlátni. Az Amerikai Kuckó előadásai, prezentációi segítik ennek a bonyolult felépítésnek a könnyebb megértését.

Hogy látja, milyen színvonalon foglalkozik az elnökválasztással a magyar sajtó?

Eric Watnik: A sajtó és vele együtt a lakosság java része érdeklődik a választás kimenetelével kapcsolatban, illetve, hogy az milyen hatással lesz Magyarországra. A mi feladatunk, hogy próbáljuk eljuttatni számukra a legfrissebb információkat. Más részről fontosnak tartom, hogy a magyar emberek megértsék: a választás sokkal több annál, hogy ki ül az elnöki székben. A képviselőházi és a szenátusi választás hasonló fontossággal bír az országra nézve.

A politikai kapcsolatok hűvösebbek az utóbbi időben, milyen hatása van ennek az Ön munkájára?

Eric Watnik: Ennek ellent kell, hogy mondjak. Véleményem szerint a két ország közötti kapcsolat igazán erős, amely a biztonsági, katonai és gazdasági kapcsolatunkon alapszik. Természetesen mindig lesznek ügyek, amelyeken dolgoznunk kell. A legegyszerűbb módja ezek leküzdésének, hogy beszéljünk. A követség munkatársai – köztük Collen Bell nagykövet is – rendszeresen konzultálnak magyar hivatalnokokkal az esetleges problémák kiküszöbölésére. Az, hogy a sajtó hangosabban taglal bizonyos eseteket, nem feltétlenül jelenti azt, hogy problémás a két ország közötti viszony. A kulturális viszonylatok esetében azt kell mondjam, a magyarok nagy érdeklődést tanúsítanak az amerikai hagyományok, szokások iránt. Nemrég került sor a 9/11-es megemlékezésre a budapesti Katasztrófavédelem Központi Múzeumában, ahol a sürgősségi betegellátás, tűzoltóság és rendőrség szerepének fontosságáról beszéltünk. Az eseményen rendkívül sokan részt vettek, ez is mutatja, hány magyar osztja az amerikai értékeket és eszméket.

A következő évek hoznak-e érzékelhető változásokat az Amerikai Kuckókban, szélesedik-e a szolgáltatások palettája?

Eric Watnik: Jelenleg négy Amerikai Kuckó működik, Debrecenben, Pécsett, Veszprémben és Budapesten. A sikeren felbuzdulva terveink között szerepel egy új létrehozása, amely valószínűleg 2017-ben valósulna meg. Tekintve, hogy a többi terület lefedettségétől távolabb esik, a klub székhelye várhatóan Szeged lesz.

Milyen célból nyitották meg a fővárosi klubot később, mint a vidékieket?

Eric Watnik: Legelső körben azon Budapesten kívül eső városokra fókuszáltunk, ahol kevés lehetőség adódik az amerikai kultúráról, történelemről és nyelvről tanulni vágyók számára. A debreceni, pécsi és vesz­prémi Kuckók olyannyira sikeresnek bizonyultak, hogy a fővárosban is indokolttá vált egynek a megalapítása. A Corvinus Egyetemen lévő Kuckó nagy népszerűségnek örvend, leginkább a fiatal tanulók körében.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában