Helyi közélet

2016.10.12. 17:21

Mesterművek a „szomszédban”: külföldön is bemutatkoztak a hajdú-bihari művészek

Debrecen - Zilahon is megcsodálhatják megyénk népművészeinek és tanítványaik munkáját.

Debrecen - Zilahon is megcsodálhatják megyénk népművészeinek és tanítványaik munkáját.

A Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület 2012 óta minden évben tematikus jellegű pályázatot hirdet a tagsága körében. A beérkező alkotásokat zsűrizik, hiszen fontos, hogy a legjobb minőségű, hiteles, a kortárs népművészet követelményeknek megfelelő darabok kerüljenek a nagyközönség elé. A kialakult kollekcióból pedig kiállítást rendeznek. Az idei téma: Előttem az utódom - mesterek és tanítványok a családban. A debreceni Homokkerti-, és a Belvárosi Közösségi Házban, Mikepércsen, Sárándon már bemutatott tárlaton olyan tárgyak, alkotások voltak láthatók, melyet a népművészet mesterei, népi iparművészek és tanítványaik, családtagjaik készítettek. A szervezet tavasszal sikerrel pályázott a Nemzeti Kulturális Alap hirdette projektre, amely a határon átnyúló kapcsolatok ápolását célozza. Ennek köszönhetően az említett vándorkiállítás október 17-től a Szilágy Megyei Történelmi és Szépművészeti Múzeum, Ioan Sima-képtárában időzik el. Ahogyan azt Dobosné Hajdú Anikó hímző, népi iparművész népi játszóház vezető írta, várakozással állnak a bemutatkozási lehetőség előtt, hiszen az ott kisebbségben élő magyarságnak is fontos, hogy kapcsolata aktív legyen az anyaországgal.

A kiállítás megnyitójára meghívják közeli település, Zsobok, Bethesda Gyermekotthon és Szórványközpont Iskola tanítványait is,akik kalotaszegi tánccal közreműködnek, illetve október 16-án, Zsobokon játszóházi délutánt tartanak a gyerekeknek.

HBN

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában