Helyi közélet

2016.10.03. 15:56

Kalapján a bokréta

<em>Abban, hogy a népszavazás nem érte el az érvényességi küszöböt, a kormánypárt is részes. Mégpedig azért, mert az utolsó napokban több képviselője deklarálta: amennyiben a nemek meggyőző arányúak, az 50 százalékos részvételi arány hiányában is feljogosítva érzik magukat az alkotmányt módosítására (vagyis, hogy a parlament jóváhagyása nélkül ne lehessen külföldieket telepíteni az országba). Miért menjek el szavazni – kérdezhették magyar emberek – ha úgyis az fog történni, amit Orbán Viktor akar?</em> Ratalics László írása.

Abban, hogy a népszavazás nem érte el az érvényességi küszöböt, a kormánypárt is részes. Mégpedig azért, mert az utolsó napokban több képviselője deklarálta: amennyiben a nemek meggyőző arányúak, az 50 százalékos részvételi arány hiányában is feljogosítva érzik magukat az alkotmányt módosítására (vagyis, hogy a parlament jóváhagyása nélkül ne lehessen külföldieket telepíteni az országba). Miért menjek el szavazni – kérdezhették magyar emberek – ha úgyis az fog történni, amit Orbán Viktor akar? Ratalics László írása.

Olyan ez, mint a nemzeti konzultáció: bár a hatalom úgy tesz, mintha fontosnak tartaná az állampolgárai véleményét, csak a saját politikai céljainak alárendelt kérdésekre farigcsált irányított válaszokból válogathatunk: ha jó gyerekek vagyunk, és visszaküldjük a levelet a miniszterelnök bácsinak, lehetünk a kalapján a bokréta.

Azért annak örülök, hogy ha a pártok között nem is sikerült maradéktalanul kialakulnia nemzeti konszenzusnak (ez nem elsősorban a kormányzó erők bűne), a nemek elsöprő aránya, illetve a százezrekben mérhető érvénytelen (fél nemnek is nevezhető) szavazat egyértelműen megüzeni, Magyarország szeretné maga eldönteni, kikkel él. Akkor is, ha ezért most sokan nem fognak szeretni minket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában