Helyi közélet

2016.10.03. 15:56

Kalapján a bokréta

<em>Abban, hogy a népszavazás nem érte el az érvényességi küszöböt, a kormánypárt is részes. Mégpedig azért, mert az utolsó napokban több képviselője deklarálta: amennyiben a nemek meggyőző arányúak, az 50 százalékos részvételi arány hiányában is feljogosítva érzik magukat az alkotmányt módosítására (vagyis, hogy a parlament jóváhagyása nélkül ne lehessen külföldieket telepíteni az országba). Miért menjek el szavazni – kérdezhették magyar emberek – ha úgyis az fog történni, amit Orbán Viktor akar?</em> Ratalics László írása.

Abban, hogy a népszavazás nem érte el az érvényességi küszöböt, a kormánypárt is részes. Mégpedig azért, mert az utolsó napokban több képviselője deklarálta: amennyiben a nemek meggyőző arányúak, az 50 százalékos részvételi arány hiányában is feljogosítva érzik magukat az alkotmányt módosítására (vagyis, hogy a parlament jóváhagyása nélkül ne lehessen külföldieket telepíteni az országba). Miért menjek el szavazni – kérdezhették magyar emberek – ha úgyis az fog történni, amit Orbán Viktor akar? Ratalics László írása.

Olyan ez, mint a nemzeti konzultáció: bár a hatalom úgy tesz, mintha fontosnak tartaná az állampolgárai véleményét, csak a saját politikai céljainak alárendelt kérdésekre farigcsált irányított válaszokból válogathatunk: ha jó gyerekek vagyunk, és visszaküldjük a levelet a miniszterelnök bácsinak, lehetünk a kalapján a bokréta.

Azért annak örülök, hogy ha a pártok között nem is sikerült maradéktalanul kialakulnia nemzeti konszenzusnak (ez nem elsősorban a kormányzó erők bűne), a nemek elsöprő aránya, illetve a százezrekben mérhető érvénytelen (fél nemnek is nevezhető) szavazat egyértelműen megüzeni, Magyarország szeretné maga eldönteni, kikkel él. Akkor is, ha ezért most sokan nem fognak szeretni minket.

- Ratalics László -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában