Helyi közélet

2016.10.11. 19:39

1956 - Bényi Árpád-kiállítás nyílt Debrecenben

Debrecen - Fájdalmas örökség - 1956 és Bényi Árpád festőművész emlékezete címmel nyílt kiállítást kedd este a debreceni Kölcsey Központban.

Debrecen - Fájdalmas örökség - 1956 és Bényi Árpád festőművész emlékezete címmel nyílt kiállítást kedd este a debreceni Kölcsey Központban.

Komolay Szabolcs (Fidesz-KDNP), Debrecen kulturális alpolgármestere a megnyitón felidézte: Bényi Árpád festőművész, 1956-os elítélt, a város díszpolgára idén lenne 85 éves, 10 éve hunyt el, és 50 évvel ezelőtt, 1966-ban nyílt meg az első kiállítása Debrecenben, amelyet a hatalom két nap után bezáratott.

A mostani tárlaton Bényi Árpád 1956 szellemében festett, a debreceni önkormányzatnak adományozott képei mellett az életmű legfontosabb festményeiből, akvarelljeiből és grafikáiból összeállított válogatást mutatnak be.

A kiállítást egyebek mellett olyan vendégművek egészítik ki, mint a forradalmat hétévesen Debrecenben átélő Aknay János festőművész gyerekrajza a harcokról, a szintén 56-os elítélt Bíró Lajos festőművész börtönrajzai - mások mellett Mensáros Lászlóról - vagy Szervátiusz Tibor 56-os emlékműszobrai. (Utóbbiak egy budapesti tárlatot követően október 18-tól lesznek láthatóak a debreceni Kölcsey Központban.)

A kort idéző installációt filmes és hangdokumentumok egészítik ki.

A november 11-ig látogatható, mintegy száz alkotást bemutató kiállítást Sümegi György művészettörténész nyitotta meg Debrecenben.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában