Helyi közélet

2016.10.05. 11:03

Bot végén volt a palack

Debrecen - Felkészülésükről, a nehézségekről és a holtpontokról beszéltek az úszó olimpikonok.

Debrecen - Felkészülésükről, a nehézségekről és a holtpontokról beszéltek az úszó olimpikonok.

A sportolói magánéletről, a motivációkról és a visszatérő nehézségekről is szó esett az Olimpia Akadémia című rendezvénysorozat hétfői előadásán. A Debreceni Egyetem, valamint a Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központ közös eseményén Risztov Éva olimpiai bajnok úszó és Papp Márk olimpikon úszó osztott meg sportolói „kulisszatitkokat”. A Gazdaságtudományi Karon zajló műsor közvetlen hangulatban tellt, az olimpikonok értékes olimpiai kellékeket (pólókat, úszósapkát, karkötőt) sorsoltak ki a érdeklődők között.

Edzőtábor amerikai módra

Az olimpia előtt Arizónában és Floridában vettem részt edzőtáborban – mesélte Papp Márk, hozzátéve, a heti egy pihenőnapon lehetőséget kaptak többek között Las Vegasba is eljutni. Bár ez könnyed szórakozásnak tűnhet, a napi 5-6 óra edzés egy idő után kimerítő – tette hozzá. – Tíz kilométer folyamatos úszás után kapjuk meg azt a lehetőséget, hogy bármiféle táplálékot magunkhoz vegyünk a vízben. Ezt bottal nyújtják be nekünk, melynek a végére egy palack van felszerelve. Az én „energia-koktélom” izotópos ital, szénhidrát és fájdalomcsillapító keveréke volt – jegyezte meg az olimpikon.

– Ha valaki meg tudja mondani, mi lesz velem 10 év múlva, megrázom a kezét – mondta nevetve. Hozzáfűzte, pillanatnyilag egyetemi tanulmányaira koncentrál, szabadidejében pedig paprikát termeszt.

Nem bánt meg semmit

Risztov Éva 14 évesen jutott ki élete első olimpiájára, ám karrierjének története jóval korábban kezdődött. A hódmezővásárhelyi lányt Egerszegi Krisztinával való találkozása motiválta. Miután a többszörös olimpikon egy úszódresszel, egy levéllel és egy plüssállattal lepte meg, elhatározta, ő is bajnok lesz. Nem bántam meg semmit – jelentette ki a 31 éves úszó, majd kitérve négyéves visszavonulására elmondta, bepótolhatta azt a sok-sok bulit, amit tizenéves korában, karrierje ápolása érdekében hagyott ki. – A sportolók nagyon egyedi életet élnek, a folyamatos tréning mellett sok esetben nincs időnk barátokkal eljárni, párkapcsolatot kialakítani – mesélte. Édesanyám sem támogatta ezt az életmódot; négyéves „pihenőm” után közöltem vele, hogy folytatnám az úszást, tragédiaként élte meg – nevetett. – Pálfordulása akkor következett be, mikor meglátogatott a 2012-es Londoni Olimpián. Rögtön megértette, miért kezdtem el úszni, és miért tértem vissza. Azóta ebben is támogat – mesélte az olimpiai bajnok.

HBN–FL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában