Helyi közélet

2016.10.26. 18:20

Ahol felfelé görbül a száj, ott az ingatlanárak is arra tartanak

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Meghaladhatja a tíz százalékot az országos lakás­ár-emelkedés idén is, annak ellenére, hogy a korábbi előrejelzések erre az évre már csak egyszámjegyű emelkedést prognosztizáltak.

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Meghaladhatja a tíz százalékot az országos lakás­ár-emelkedés idén is, annak ellenére, hogy a korábbi előrejelzések erre az évre már csak egyszámjegyű emelkedést prognosztizáltak.

Az adóhatósági statisztikákat feldolgozó OTP Értéktérkép meglepő összefüggést fedezett fel hazánk közelmúltban publikált Boldogságtérképével.

Közelít 260 ezer felé

Három év alatt bő 30 százalékkal, csak az utolsó fél évben tíz százalékot meghaladóan emelkedtek a lakásárak, az országos átlag négyzetméterár már a 260 ezer forintot közelíti. A fővárosban a leginkább látványos az emelkedés, három év alatt másfélszeresére nőttek az árak, egy négyzetméterért átlagosan több mint 350 ezer forintot kell adni – olvasható az OTP Ingatlanpont nemrégiben kiadott közleményében.

Hároméves távlatban a megyeszékhelyek között egyedül Salgótarján lett olcsóbb, tizedével mentek lejjebb az országos összevetésben amúgy nem magas árak – a megyében ugyanis az átlagos négyzetméterár 70 ezer forint alatt marad. Az elmúlt féléves adatok alapján a jövőben Békéscsaba és Szolnok csatlakozhat az árcsökkenők táborához.

Tatabánya, Székesfehérvár, Szekszárd, Szombathely, Győr – ezek a megyeszékhelyek végeztek az első öt helyen a Jobb Veled a Világ Alapítvány Boldogságtérképén, vagyis e településeken a legelégedettebbek a lakók. Ha a kiemelkedő fővárosi értéket nem nézzük, a lakásár-változás arányos növekménye is ezeken a településeken volt a legmagasabb – kivéve a tolnai megyeszékhelyet, ami hátrébb végzett a rangsorban.

A pőre számokat nézve az elmúlt három évben Győr, Tatabánya, Debrecen, Szombathely és Székesfehérvár drágult leginkább, 30 százalék feletti mértékben. Közülük Tatabányát kivéve idén már mindenhol legalább 200 ezer forintot kell fizetni egy négyzetméterért – olvasható a híradásban.

HBN

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában