Helyi közélet

2016.10.17. 08:06

A családbarátság kifizetődk

Budapest - A távmunkát támogató hazai cégeknél a fluktuáció mértéke is jelentősen csökkent.

Budapest - A távmunkát támogató hazai cégeknél a fluktuáció mértéke is jelentősen csökkent.

Ki gondolta volna, hogy fókuszáltabb és hatékonyabb munkavégzést tesz lehetővé a távmunka? A Magyar Távmunka Szövetség legfrissebb kutatásából kiderült, hogy kevésbé zavarják meg a munkánkat így hosszabbak a fókuszált munkaszakaszok. Érdekes módon különösen igaz ez a vezetői pozícióban dolgozó személyek munkájára. De miért is úttörő ez a kutatás?

A szoba csendjében

A távmunka, mint ismeretes, kifejezetten családbarát munkavégzést tesz lehetővé, ezzel a kutatással pedig elsőként tudták pontosan mérhetővé tenni és számszerűsíteni a távmunkában történő munkavégzés további előnyeit. Az egybefüggő, megszakítás nélküli munkaszakaszok hossza szinte duplájára emelkedett távmunkában, továbbá, míg az irodában átlag napi 27 perc volt a nem konkrét munkavégzéssel eltöltött idő, ez távmunkában 16 percre csökkent. Magyarországon jelenleg mindössze a munkavállalók három százaléka dolgozik távmunkában, annak ellenére, hogy az Ipsos felmérése szerint 37 százalékuk szívesen dolgozna így. Nyugat-Európában és az USA-ban ez a szám jóval tíz százalék felett van, így van hova felzárkózni.

Kedvező tapasztalatok

Az ELMŰ-ÉMÁSZ-nál már minden ötödik munkavállaló otthonról dolgozik. A cégvezetés úgy véli, megfelelő körülmények biztosításával a telephelyen kívüli munkavégzés során is ugyanolyan teljes értékű feladatvégzést lehetséges megvalósítani. A napi kapcsolattartásnak köszönhetően a távmunkában dolgozó kollégák pedig továbbra is aktívan részesei a szervezeti működésnek. Az elmúlt 4 év tapasztalata rengeteg pozitív példát mutat. Számos édesanya szülés után a távmunkának köszönhetően tudott ismételten elhelyezkedni, vagy az otthonról dolgozás mellett tudta támogatni gyermekét az iskolakezdés alatt. A családban aktívabban tud részt venni az ember és nagyon sok időt spórol az utazással. A vállalatnál középvezetői szinten is megerősítették, hogy kiegyensúlyozottabb teljesítményt eredményez, amennyiben biztosítják ezt a lehetőséget munkavállalóik számára, sőt, mivel a munkavállalók értékelik és megbecsülik ezt a lehetőséget, a fluktuáció mértéke is jelentősen csökken.

HBN

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában