Helyi közélet

2016.09.23. 10:54

Viharfellegek gyülekeznek…

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Újabb cégtörlési hullám következhet – figyelmeztet az Opten céginformációs vezetője.

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Újabb cégtörlési hullám következhet – figyelmeztet az Opten céginformációs vezetője.

Vártnak megfelelő alacsony cégalapítást, de trendhagyó törlési számokat hozott az augusztus. Nem túl biztatóak a jelek év vége fele közeledve.

Alulmúlta

Az elmúlt hónapokénál is alacsonyabb cégalapítási számot hozott az augusztus, de a szezonalitást figyelembe véve önmagában ez még nem jelent komoly problémát. Az augusztus hagyományosan az év leggyengébb hónapja cégalapítások tekintetében, a cégtörlési számok viszont elgondolkodtatóak” – mondta Pertics Richárd, az Opten céginformációs vezetője. A törlések számát vizsgálva azt lehet látni, hogy nyáron is intenzív munka zajlott a cégbíróságon. Augusztusban 3 ezer 550 céget törölt a cégbíróság, ami 70 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához mérten. „A magas törlési szám trendhagyása figyelemre méltó, a korábbi években nem volt jellemző augusztusra a magas törlési hullám. Egy hónapból ugyan messzemenő következtetéseket nem érdemes levonni, de az őszi időszak előtt semmiképp nem nevezhető pozitív jelenségnek” – fogalmazott a szakértő.

Elindítva

Szintén negatív jelenség, hogy az induló felszámolások száma is növekedett. Augusztusban 485 cég ellen indult felszámolási eljárás, ami meghaladja a tavaly augusztusi értékeket. „A növekvő felszámolási arány talán még a megszűnések számának növekedésénél is problémásabb jelenség, hiszen azt nem lehet csak a konszolidációra fogni. A felszámolások a legtöbb esetben kifizetetlen számlákat jelentenek, így a jelenség növekvő üzletviteli kockázatokra utal” – mondta az igazgató. Az Opten – Cégfluktuációs Index (az adott időszak alatt törölt és alapított cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működőkéhez) júliusi értéke átlagosan 11 százalék körül mozgott. Megyei szinten nézve a vizsgált időszak alatt az Opten – CFI Bács-Kiskun, Vas és Komárom-Esztergom megyékben érte el a legalacsonyabb értékeket, míg a legmagasabb fluktuációt Budapest, Jász-Nagykun-Szolnok és Heves megye produkálta.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában