Helyi közélet

2016.09.05. 11:59

Tiltakoznak a debreceniek a belvárosi parkolóház ellen

Debrecen - A város vezetői még nem biztosak abban, hogy szükség van a beruházásra.

Debrecen - A város vezetői még nem biztosak abban, hogy szükség van a beruházásra.

Miután véget ért a gazdasági válság a közelmúltban „leporolták” azt a sok évvel ezelőtt született tervet, mely szerint megépítenék a Gambrinusz-köznek a Batthyány utcáig tartó folytatását. Ennek keretében a Jászai Mari utca jelenleg parkolóként használt – önkormányzati tulajdonban lévő – részére nemcsak lakóházak, üzletek, irodák létesülnének, hanem egy nagyobb parkolóház is.

Aláírásgyűjtésbe kezdtek

Az elképzelés ellen viszont szót emeltek a sűrűn beépített környék lakói. Pataki Katalin, Arany Sándor és Módiné Nepper Ibolya tiltakozó levelet szerkesztettek és aláírásokat gyűjtenek, már 360 szignónál tartanak.

– Úgy tudjuk, hogy a terület játszótér felőli oldalára akarják a 4 emeletes, 200 autó befogadására alkalmas parkolóházat felhúzni. Ebben a Batthyány utca 5. számtól és a Jászai Mari utca 6. szám ablakaitól légvonalban mindössze 3-4 méterre parkolnának az autók – jelentette ki beszélgetésünk elején Pataki Katalin. Elmondta: mivel az új épület továbbra is csak a Szent Anna utcáról, szűk szervizutakon keresztül lenne megközelíthető, a forgalom így megsokszorozódna a területen. Szerinte ebben az esetben a kritikus szint fölé emelkedne a környéken a zaj és a porterhelés. – Nem értjük miért van erre szükség, miközben tőlünk mindössze 500 méterre, a Miklós utca elején található egy nagy parkolóház, melynek a kihasználtsága alig 30 százalék körüli – fogalmazott.

– De ha mégis építkezni akarnak, azt kérjük, hogy a parkolóházat a tervezettnél jóval kisebbre méretezzék – egészítette ki Pataki Katalin.

Sok kisgyermek jár oda

Arany Sándor arra emlékeztetett, hogy a Jászai Mari utcán a belváros legnagyobb és legnépszerűbb játszótere található, ahová sok kisgyermek és szüleik járnak. Úgy gondolja, hogy a belvárosban most létező mélygarázsok kihasználtsága így is alacsony, ezért a szóban forgó területen elegendő a meglévő 70-80 parkolóhely.

Arany Sándor szavaiból az is kiderült, hogy az ügyben előbb Pankotai Lászlóval, a környék önkormányzati képviselőjével, majd a beruházást előkészítő Cívis Ház Zrt. vezetőjével, végül a polgármesterrel is beszéltek. – Papp László belátta, hogy ez problémás és visszaadta a terveket a Cívis Ház vezérigazgatójának. Egyúttal azt kérte tőle, vegyék figyelembe a lakosság véleményét – fogalmazott a tiltakozók egyik vezetője.

Falakkal körbezárva

Arany Sándor arról is beszámolt, hogy ezután a Cívis Ház július 13-ára lakossági fórumot hirdetett az ügyben, de annak a meghívóját szerinte a legtöbb lakással rendelkező Batthyány utcai, 6 emeletes épületbe nem ragasztották ki. Így a rendezvényen csak 10–12-en vettek részt – mondta.

Módiné Nepper Ibolya a beruházást ellenző érvei között szerepelt például, hogy mivel a Jászai Mari utcát minden oldalról magas épületek veszik körbe, így általában gyenge ott a légmozgás, vagyis szerinte a parkolóházban keletkező kipufogógázok megrekednének náluk. Attól is tart, hogy az új épület elkészülése esetén lakásaik értéke jelentősen csökkenne.


Több parkoló van a közelben

A városházán néhány napja bemutatták azt a három tervet, amelyek elsősorban a Batthyány és a Jászai Mari utcákhoz közeli Dósa nádor tér rendezésével, parkosításával foglalkoznak. A győztes munka egyebek mellett azt tartalmazza, hogy ugyan a tér felszínén jóval kevesebb parkolóhely maradna mint most, viszont a régi városháza hátsó része alatt és a Csapó utcai bevásárlóközponttal szembeni házak helyére tervezett koncertterem alatt egyaránt mélygarázst alakítanának ki. A Sas utcai mélygarázs építése ideális esetben akár két éven belül elkezdődhet.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában