Helyi közélet

2016.08.28. 13:39

Védekezés a kártevő ellen

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Több módon is távol tarthatjuk otthonunktól a meztelencsigát.

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Több módon is távol tarthatjuk otthonunktól a meztelencsigát.

Egyre többen panaszkodnak arra, hogy a meztelencsigák megtámadják a dísz- vagy veteményeskerteket, és nagy károkat okoznak bennük. A következőkben a meztelencsigák elleni védekezés fajtáit mutatjuk be.

A legjobb védekezési mód, ha kertünkben van egy sün családunk, ezért tegyünk meg mindent a védelmük érdekében, nagyon vigyázzunk rájuk, mivel ők is kertünk őrei. A sün család jelenléte kordában tartja majd a meztelencsigák számát. Nem fogják teljesen eltüntetni azokat, viszont mindig a veszélyességi szint alatt tartják őket – olvasható az edenkert.hu oldalon.

Ha nincs sün családunk, viszont mégsem szeretnénk vegyszerekhez folyamodni, akkor házilagos csapdázással védekezhetünk ellenük. A legegyszerűbb csapda elkészítéséhez egy befőttes üvegre lesz szükségünk, amit ássunk bele a talajba úgy, hogy 2-3 centiméter maradjon kint belőle a föld felett, majd az üvegbe töltsünk körülbelül 2 deciliter sört, majd egy 20 százalékos ecetből csepegtessünk bele 15-20 cseppet. Arra ügyeljünk csak, hogy ne maradjanak a meztelencsigák tetemei az üvegben, ezért rendszeresen ürítsük azt. Az okát nem tudni, de a meztelencsigák is odáig vannak a sör illatáért.

Harmadik módszer a vegyszeres védekezés. A leghatékonyabb szerek a metaldehid tartamú termékek, amelyek vonzzák a csigákat, és a granulátumokon áthaladva megbontja a nyálkahártyájukat, így azok rövid időn belül elpusztulnak. Ezeknek a vegyszereknek a legnagyobb hátrányuk, hogy házi kedvenceink is elpusztulhatnak a fogyasztásuk következtében.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában