Helyi közélet

2016.08.02. 11:37

Hat a törökországi puccs a magyar gazdaságra?

Debrecen - A biztonságpolitikai mellett lassan a gazdasági folyamatok is figyelmet kapnak.

Debrecen - A biztonságpolitikai mellett lassan a gazdasági folyamatok is figyelmet kapnak.

Magyarországon közel 250 török tulajdonosi hátterű cég működik, 1500 főt meghaladó alkalmazotti létszámmal és a Törökországba irányuló export árbevétele meghaladja a 30 milliárd forintot.

Fiatal cégek

A törökországi események kapcsán lassan a gazdasági folyamatok is figyelmet kapnak. A Standard & Poor’s a napokban jelentette be, hogy leminősíti Törökországot, mert a puccs politikai következményei negatívan befolyásolják a növekedést és a tőkebeáramlást. Magyarország Törökországgal való gazdasági kapcsolatai volumenüket tekintve nem különösen kiemelkedők, de a török piacban rejlő potenciál egyáltalán nem elhanyagolható. A török tulajdonosi hátterű cégek több mint fele öt évesnél fiatalabb, harmaduk pedig már több mint tíz éve működik hazánkban – derül ki az OPTEN Kft. adataiból.

Nő a kockázat

A gazdasági kapcsolatok alakulásában változásokat hozhat a rendkívüli állapot bevezetése és a S&P leminősítése, mert ezek növelik Törökországban a kockázati felárat, csökkentik a befektetői bizalmat és a tőkebeáramlást. Törökország, mint turisztikai desztináció vesztett vonzerejéből, ugyanakkor ez nem feltétlenül hat jelentősen a külföldre irányuló hazai turizmus összesített volumenére, hiszen az utazni vágyók számára még mindig bőven van miből válogatni.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában