Helyi közélet

2016.08.29. 14:23

Bocskai koronát is elfogad?

Hajdúhadház - Hajdúhadházon még az idén bevezetik a helyi pénzt, amitől gazdasági élénkülést remélnek.

Hajdúhadház - Hajdúhadházon még az idén bevezetik a helyi pénzt, amitől gazdasági élénkülést remélnek.

A Bocskai koronát néhány éve a hajdúnánási holding indította útjára, és mi is tőlük kaptunk kedvet a helyi pénz bevezetéséhez” – mondta el a Naplónak Csáfordi Dénes polgármester.

Pezsgést indíthat

A városvezető szerint a Bocskai korona lényege éppen az, hogy a pénz helyben marad, ott forog, élénkítve a település gazdasági életét. Ellentétben azzal az általános gyakorlattal, hogy például az egyes településeken működő multinacionális láncokba befolyó pénzt ugye nem helyben forgatják vissza a tulajdonosok, hanem elviszik. – Szeptember elején ismertetjük meg a helyi vállalkozókat a Bocskai koronával, és próbáljuk felmérni a potenciális elfogadóhelyek körét. Ezek egyaránt lehetnek termelők, kereskedők vagy szolgáltatók, a lényeg az, hogy a bevételük egy részét a jövőben forint helyett koronában kapják. A kibocsátó a hajdúnánási holding lesz, és azokon a településeken és üzletekben lehet majd Bocskai koronával fizetni (egy az egyhez váltásban), ahol és akik csatlakoztak ehhez a „mini monetáris unióhoz”. Ebben az évben Hajdúhadház, Balmazújváros és Vámospércs társult a projekthez – mondta a polgármester, hozzátéve, hogy Bocskai koronát a városháza pénztárában lehet majd vásárolni is (1 forint-1 korona), az esetleges visszaváltását terheli némi kezelési költség. „Szó van róla, hogy bizonyos juttatásokat vagy azok egy részét a jövőben koronában kapják meg a lakosok, akik ezt az említett települések bármelyikén elkölthetik. Ezzel a településeink együttműködése is erősödhet, ami a gazdasági élet terén ma még nem igazán jellemző” – mutatott rá a helyi pénz további erényére Csáfordi Dénes.

Ép testben…

A járási Start munkaprogramokhoz kapcsolódóan hűtőkapacitás növelésére kért kiegészítő támogatást a hajdúhadházi önkormányzat.

Ötmillió forintért két hűtőkonténert szereznek be, így a megtermelt zöldség-gyümölcs hosszabb időn át tárolható lesz. – Sok közmunkaprogram a mezőgazdasági termelést célozza meg, de hűtőkapacitás nélkül nem teljes a vertikum. Ezért nálunk a tartósítóüzem udvarára kerülne a két hűtőkonténer, lehetővé téve, hogy az árut ne kelljen akár áron alul is eladni – fogalmazott a polgármester. Tőle tudtuk meg, hogy a város pályázik négy sportpark kialakítására is.

Leginkább talán a játszóterekhez lehetne ezeket hasonlítani azzal az eltéréssel, hogy más korosztályt céloznak meg. A fiatalok levezethetik a fölös energiáikat ezekben a nyitott sportparkokban, amelyeknek a kialakítása önerőt sem kíván a várostól. Reméljük, hogy megvalósulnak, hiszen a nyitott sportparkok jól illeszkednek Hajdúhadház komplex sportfejlesztési koncepciójába” – tájékoztatott a fiatal települési vezető.

HBN-PA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában