Helyi közélet

2016.07.13. 14:17

Közös kutatásokban is gondolkodnak

Debrecen - A Debreceni és a Nagyváradi Egyetem vezetői találkoztak a napokban.

Debrecen - A Debreceni és a Nagyváradi Egyetem vezetői találkoztak a napokban.

A kardiológia, az onkológia, a farmakológia, valamint az élelmiszerfejlesztés és táplálkozástudomány a kiemelt területe a Debreceni és a Nagyváradi Egyetem együttműködésének. A Határon Átívelő Együttműködési Programról a tervek szerint szeptemberben írnak alá megállapodást az intézmények vezetői. Előtte azonban workshopon tekintették át a jövőbeli együttműködés területeit a Debrecenben a napokban megtartott találkozón.

Bevonni a városvezetést is

– A Debreceni Egyetem és a Nagyváradi Egyetem már eddig is több programban dolgozott együtt, különösen az orvos- és egészségtudományban, de ilyen szintű nemzetközi egyetemi együttműködésre még nem volt példa – emelte ki Szilvássy Zoltán rektor a workshop megnyitóján. Hozzátette, a kapcsolat túlmutat két egyetem együttműködésén, hiszen a kutatásba és az innovációba az intézmények köré szerveződő iparvállalatokat és mindkét város vezetését is be kell vonni. Távlati cél pedig, hogy létrejöjjön a Kárpát-medencében egy jól működő Debrecen-Nagyvárad innovációs tengely.

Papp Csaba, a Debreceni Egyetem magyar-román kapcsolatokért felelős stratégiai igazgatója, a workshop főszervezője összegzésül elmondta: a 2007-2013-as időszakban 450 nyertes projektben működtek együtt 214 millió eurós támogatást felhasználva. A 2020-ig tartó időszakban a négy-négy határmenti megye 232 millió eurós támogatásból gazdálkodhat. Az összeget hat kiemelt területre lehet majd felhasználni, ezek közül az egyetemek szempontjából kiemelkedő az egészségügyre és a gazdasági növekedésre igénybe vehető pályázati forrás.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában