Helyi közélet

2016.06.07. 12:29

Van visszaút az iskolapadba

Debrecen - Szeptemberben nyílik a Debreceni Református Hittudományi Egyetem szenior akadémiája.

Debrecen - Szeptemberben nyílik a Debreceni Református Hittudományi Egyetem szenior akadémiája.

Bár a költségek az intézményt terhelik, de az egyetem küldetéséhez hozzátartozik, hogy azok számára, akik között él és működik, tegye lehetővé az olyan ismeretekhez jutást, amellyel minden 50. évét betöltött, és legalább középfokú végzettségű ember találkozhat a szeptembertől induló programjukban. A Napló kérdésére ezzel magyarázta professzor Bölcskei Gusztáv, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem rektora, miért szervezik meg az intézményben a szenior akadémiát.

Vizsgázni nem kell!

Az erről tartott keddi sajtótájékoztatón elmondta, az országban már legalább öt helyen indítottak hasonló programsorozatot, s mint vendégelőadó maga is tapasztalta a népszerűségét. Azokra számítanak, akik időt tudnak szakítani a kéthetenkénti két előadás meghallgatására, melyek után vizsgázni nem kell, de a programokat rendszeresen látogatók év végén tanúsítványt, a minden alkalommal megjelenők pedig díszoklevelet kapnak.



Mivel a kollégium és az egyetem sosem csak a hittudomány oktatására törekedett, a szenior akadémia tematikájában is a sokszínűséget tartották szem előtt. Ennek megfelelően a vallástudomány mellett a természettudományok, az orvostudomány, az irodalom és képzőművészet legújabb eredményeit ismerhetik meg a hallgatók közérthető formában.



Megbocsátható hiányzás

Dr. Vitéz Ferenc képzésfelelős arról beszélt, hogy a már említett két feltétel mellett, egy harmadiknak is meg kell felelniük a résztvevőknek, mégpedig a DRHE honlapjáról letöltött regisztrációs lapon írásban rögzítve vállalniuk kell, hogy el is járnak az ingyenes előadásokra. Természetesen a megcélzott korosztályt figyelembe véve számítanak arra, hogy akár betegség, akár más miatt, nem tud mindenki mindig részt venni a páros előadásokon, így az öt alkalomból négyen kell megjelenni a félév elismeréséhez. A szeptember 22-én induló program előadásai éppen ezért nem épülnek egymásra, és annak alakításában a jelentkezők is részt vehetnek, mert a regisztrációkor, majd a később is jelezhetik, mely témakörökben szeretnének ismereteket szerezni.



Szív és hit

Az első alkalommal dr. Papp Lajos szívsebész beszél a hit és a gyógyítás kapcsolatáról, majd Bölcskei Gusztáv a bibliai gondolkodás jellegzetességeiről.

HBN-ÉP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában