Helyi közélet

2016.06.03. 08:44

„Lekaszálhatnak” a munkagépek?

Debrecen - Fél a Csapó utca felújításán dolgozó munkagépektől a gyalogosok egy része.

Debrecen - Fél a Csapó utca felújításán dolgozó munkagépektől a gyalogosok egy része.

Néhány olvasónk szerint balesetveszélyes módon újítják fel a Csapó utcának a kiskörút és az Árpád tér közötti szakaszát. A Szappanos utca, Malomköz kereszteződése közelében például a járdát mindkét oldalban felbontották. A déli részen nagyrészt már lerakták az új díszköveket, az északin még aszfalttörmelék fogadja a járókelőket. A gyalogosok így sok helyen a felmart úttestre kényszerülnek, ahol viszont nagy munkagépek közlekednek, markolóik, kanalaik forognak, rakodnak. Az útlezárás ellenére közben időnként autók is a gyalogosok közzé keverednek, némelyik türelmetlen sofőr rájuk dudál. Többen kérdezték, miért nem lehet a munkát úgy megszervezni, hogy csak az egyik oldalban dolgozzanak, a másik oldalt pedig addig átengednék a gyalogosoknak? Esetleg szalagokkal lekeríteni az arra járóknak egy kisebb részt, ahol biztonságosan, biztonságosabban közlekedhetnének?

Az is felmerült, hogy miért nem lehet a Csapó utcai felújítást „sorban” végezni? Vagyis megkezdeni a munkát mondjuk az Árpád tér felől és haladni – az erőket koncentrálva – kisebb szakaszokat felfogva? Miért kell itt-ott „belekapni” a munkába – kérdezték olvasóink.

Lehet egyszerre

A munkákat megrendelő polgármesteri hivatal azt közölte, hogy a Csapó utcán folyó felújítás során a teljes utcaszakaszon több, egymásra épülő bontási és építési feladatot kell elvégezni. Ilyen esetekben az építési területet több kisebb szakaszra érdemes bontani.

Amennyiben a munkavégzéshez elegendő létszámú szakember gárda és munkagép áll rendelkezésre, az egymásra épülő bontási és építési feladatok az egyes szakaszokon végezhetők párhuzamosan. Ebből adódóan az építéshez szükséges idő is csökkenthető – olvasható az írásban érkezett válaszban.

Illegálisan hajtanak

Hozzátették: a „belekapás” érzetét tovább erősítheti, hogy az útrekonstrukciós munkák során a kivitelező több, jelentős méretű üreget talált az út alatt, melyeket fel kellett tárni és ki kellett javítani. Emellett számos közműhiba is kiderült (víz- és gázszivárgások, valamint víznyelő bekötővezeték meghibásodások). A lokális javítások előre nem láthatóak, előre ütemezni nem lehet őket, viszont több napig eltarthatnak. Így mellettük párhuzamosan végezhetőek az egyéb építési szakfeladatok – fogalmazott a hivatal illetékese.

Azt is megtudtuk, hogy az építési munkák idejére megtiltották az autók áthaladását a Csapó utca érintett részén. A Burgundia utcánál, az Árpád térnél, valamint a becsatlakozó utcáknál mindkét irányból behajtani tilos táblákat helyeztek ki, melyeket azonban rendre figyelmen kívül hagynak többen is a gépjárművel közlekedők közül.

Mivel sokan laknak ott, a gyalogosok kitiltására nincs lehetőség. Nekik viszont nem szabad figyelmen kívül hagyniuk, hogy az utca jelenleg teljes szélességében munkaterület, rajta az átjárás veszélyes – áll a polgármesteri hivatal válaszában.

Az is kiderült, hogy a Csapó utca teljes felújítása várhatóan június végén fejeződik be.

HBN–OCs


Debrecen - Időnként balesetveszélyes helyzetek alakulnak ki a Csapó utca felújítás alatt álló részén, ahol nem elkülönítve, hanem a markolók között járnak a gyalogosok.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában