Helyi közélet

2016.06.16. 18:25

A háttérhatalom betört a konyhába

Álmosd, Debrecen - Otthonában a zsidó–magyar ízvilág étkeivel kísérletezik Álmosd fideszes polgármestere - írja a Hajdú-bihari Napló.

Álmosd, Debrecen - Otthonában a zsidó–magyar ízvilág étkeivel kísérletezik Álmosd fideszes polgármestere - írja a Hajdú-bihari Napló.

Egyenként ment végig a bíróság a felperes álmosdi képviselő-testület keresetének pontjain, akik Köteles István (Fidesz-KDNP) polgármester tisztségéből való felmentését szeretnék elérni a Debreceni Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon. A mind a hat – köztük három fideszes önkormányzati képviselő – által támogatott beadványban olyan jogszabálysértéseket, beszerzéseket kifogásolnak, amelyek gyanújuk szerint tavaly százezrekben, összességében milliókban mérhető kárt okoztak az önkormányzatnak. A pernek két kimenetele lehet: vagy helyén hagyják a polgármestert, vagy megszüntetik a tisztségét.

Még nem hivatalos…

A határ menti település első embere a külső szemlélő számára a legérdekesebb magyarázatokkal a műszaki cikkek beszerzését firtató kérdésekre rukkolt elő. A berendezések ugyanis nem a hivatalban, hanem az otthonában vannak, és a munkavégzéshez volt szüksége többek között gőzölős vasalóra, egy 120 literes bojlerre és konyhai robotgépre. Utóbbira például azt a magyarázatot adta, hogy különleges, a kóser–magyar ízvilágot idéző élelmiszer-feldolgozó üzemet szeretnének létrehozni, s otthonában szakember segítségével kísérleteznek az étkekkel. Készült már például csípős paprikába töltött ecetes torma, megkóstolni viszont még aligha lehet, ugyanis egyelőre nem hivatalos a dolog. Állítása szerint, a szintén beszerzett LCD-tévén és egy hozzá tartozó blue-ray-lejátszón az egyelőre terv szintjén létező beruházás szakmai anyagait tanulmányozza esténként. Megjegyezte, a készülékek az önkormányzat leltárában vannak, azokat nem lopta el.

Nincs mindenre szakember

A kereset szerint a polgármester többször vett fel előlegeket az önkormányzat házi kasszájából, amit magánál tartott. Dr. Dobrossy István felperesi képviselő azt mondta, meg nem valósult rendezvények pénzösszegét is elszámolta. Bár szerinte a számlák formailag megfeleltek a pénzkezelési szabályoknak, tartalmilag nem – a jogi képviselő fiktív jellegű számlákról beszélt. Köteles a pénzfelvételről azt mondta, egy olyan kis önkormányzat, mint Álmosd esetében nincs mindenre szakember, ezért van szükség erre a lehetőségre.

A felperesek nyolc olyan rendezvényről írnak keresetükben, amelyek nem valósultak meg. Az egyik a tavaly februári kommunista diktatúra áldozatai előtt tisztelgő megemlékezés. Erre egy nyíradonyi vállalkozótól rendeltek meg többek között 30 kiló disznóhúst, italokat. Az iratok szerint a polgármester a megrendelő lapot csak májusban állította ki, majd december 31-én fizetett ezért közel 100 ezer forintot. Erre azt a magyarázatot adta, hogy valójában már az esemény előtt szóban leadta a megrendelést. Az önkormányzat vállalkozóhoz fűződő jó viszonyára tekintettel – a köz­étkeztetésbe is szállít – akkor papírra írták fel a rendelést, s csak később számoltak el.

Meghívó helyett plakát

A kifogásolt eseményekről elmondta: általában ő koordinálta azokat, mivel – fogalmazott – tapasztalatai szerint az van jól megcsinálva, amit ő intézett. A rendezvényekre meghívókat nem küldtek ki, a falu forgalmas helyein plakátokat ragasztottak ki. – Életképes, hagyományőrző közösséggé szeretném formálni a falut, a főzésekkel pedig az aktív helybelieket megszólítani – magyarázta. A keresetben foglaltak szerint – amit a korábbi fegyelmi bizottság megállapításai alapján nyújtottak be – több rendezvényről a képviselők, a helyi református lelkész, a görögkatolikus parókus, de még az iskola és óvoda vezetői sem tudtak, pedig a diákjaik a program szerint műsort adtak. Köteles nem tudta megmondani, hogy miért állítják ezt a közintézmények vezetői.

Kiemelte, amikor találkozott a vezetőkkel, szóban invitálta őket. Köteles arról is beszélt, hogy a képviselők rendszeresen nem vettek részt az eseményeken, egy alkalommal például, amikor egy kormányzati küldöttség érkezett a faluba, úgy kellett rábeszélni az alpolgármestert, segítsen a vendégeket fogadni. A felperesi képviselő azon kérdésére pedig, hogy a fentiek alapján akkor kinek szervezték a programokat, azt felelte, az egész falunak.

Visszafizetné a jutalmat

Bár a képviselőkkel a jelek szerint már egy ideje nem ápol jó kapcsolatot, mégis rájuk számított, amikor januárban utólag akarta megszavaztatni a jutalmát. Gond azzal adódott, hogy ő azt már tavaly év végén felvette. Ez információink szerint egy havi bért, nettó 200 ezer forintot meghaladó összeget jelentett. A bíróságon azzal érvelt, hogy miután sikerült kigazdálkodni, hogy a dolgozók kapjanak jutalmat, ezt ő is megérdemli. A testületen viszont nem ment át, a polgármester szerint azért, mert akkorra már megromlott a kapcsolatuk. Kijelentette, ha kell, visszafizeti. Az eljárás tanúmeghallgatásokkal folytatódik.

HBN–SZZSL

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában