Helyi közélet

2016.05.17. 14:44

Sírásóversenyt is tartanak Debrecenben: szakmai zsűri pontozza majd a kézzel kiásott gödröket

Debrecen - A szociális temetés is téma lesz a temető üzemeltetők konferenciáján.

Debrecen - A szociális temetés is téma lesz a temető üzemeltetők konferenciáján.

A temetőüzemeltetés aktuális kérdéseiről rendeznek ezzel foglalkozóknak konferenciát és kiállítást Debrecenben, a Nagyerdei Stadionban található Hallban június 2-án és 3-án. Varga József, a szervező Magyarországi Temető Fenntartók és Üzemeltetők Egyesülete elnöke az erről szóló sajtótájékoztatóján elmondta: szervezetük célja, hogy a hazai temetők ne csak kőrengetegek legyenek, hanem – német mintára – sok növénnyel borított sírkertek, emlékparkok, méltó kegyeleti helyek.

Szakmai kérdések

Jurácsik Zoltán, a Magyarországi Temető Fenntartók és Üzemeltetők Egyesülete elnök-helyettese, az ország harmadik legnagyobb köztemetőjét, a debrecenit üzemeltető AKSD Kft. fenntartási igazgatója arról beszélt, hogy a zártkörű konferencián 17 szakmai előadást tartanak. Egyebek mellett szó lesz a temetők területén munkát végző vállalkozások ellenőrzéséről, a sírásók munkavédelméről, jogi kérdésekről, az egyházi fenntartású temetők állapotáról, gondozásáról, valamint a szociális temetésre vonatkozó törvénytervezetről.


Fotó: Derencsényi István


A konferenciához kapcsolódva Papp József, Koós Károly- és Podmaniczky díjas helytörténeti kutató a Debreceni Köztemető kialakulásáról fog előadást tartani a helyszínen és Európa egyik legmodernebb hamuszóró berendezését is bemutatják.

A kiállításon erre szakosodott cégek egyebek mellett koporsókkal, halotthűtőkkel, gyászautókkal, illetve sírhelynyilvántartásokra kifejlesztett szoftverrel jelennek meg.

Hadisírgondozás

Takács Attila dandártábornok, az 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka kifejtette: a konferencián szakértőik elsősorban arról akarnak beszélni, hogy a rendszerváltás óta milyen munkát végeztek a hadisírok felkutatására, helyrehozására. Ezen túlmenően először mutatják be a Debreceni Köztemetőben nyugvó I. és II. világháborús hősi hallottak és a 72 évvel ezelőtti debreceni szőnyegbombázás áldozataira emlékező teljes veszteséglajstromot, amely hat év kutatómunkával készült – tette hozzá Takács Attila.

HBN-OCs


Fogyatkoznak a sírásók

A rendezvényhez kapcsolódva sírásó versenyt is tartanak, amelyre az ország minden részéből tizenhárom, kétfős csapat érkezik. A résztvevőknek megadott idő alatt, kézzel kell kiásniuk egy szabvány méretű, két méter mély sírgödröt, melynek kialakítását, szakmai zsűri fogja pontozni. (Ezután vissza is kell temetni, hantot kell képezni.) A győztes csapat tagjai novemberben részt vehetnek majd a Visegrádi Négyek a szlovákiai Trencsényben sorra kerülő nemzetközi sírásó versenyén. A rendezvény célja, a sírásó szakma rangjának visszaadása valamint, hogy ismét egyre többen válasszák ezt a pályát – ismertette Jurácsik Zoltán.


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában