Helyi közélet

2016.05.13. 12:50

"Nem volt múzsám a kommunizmus sikere"

Debrecen - „Vántsa Zoltán Fontosabb a célnál az út című verses kötete egy olyan ember lelki rezdüléseinek látlelete, aki élő hittel, bibliás, református kegyességgel gondolkodik és alkot.” Így ajánlja Vad Zsigmond esperes-lelkipásztor a debreceni költő új könyvét, amelyet május 16-án mutatnak be.

Debrecen - „Vántsa Zoltán Fontosabb a célnál az út című verses kötete egy olyan ember lelki rezdüléseinek látlelete, aki élő hittel, bibliás, református kegyességgel gondolkodik és alkot.” Így ajánlja Vad Zsigmond esperes-lelkipásztor a debreceni költő új könyvét, amelyet május 16-án mutatnak be.

A válogatás ajándék, amellyel a Nagytemplomi gyülekezetet kívánja szolgálni az alkotó, hogy továbbadhassa vagy megerősíthesse az élményt, amelyet ő már tinédzserkorában megélt: „Engem megszólított az Úr.”

Nem Lenin a múzsája

– Tizenöt éves korom körül egy verspályázaton országos első helyezést értem el a háború utáni időkben. Ekkor éreztem meg, hogy nekem tehetséget adott Isten és ezzel élnem kell, bár sajnos közel negyven évig nem tehettem. Az iskola párttitkára arra kért, hogy váltsak témát. Nem voltam hajlandó és nem is tudtam írni arról, amiről ebben a korszakban lehetett. Nem volt múzsám a kommunizmus sikere, Sztálin vagy Lenin, ezért az asztalfióknak készült néhány alkotás négy évtizeden át – kezdte történetét a Kláris Irodalmi-Művészeti díjas alkotó.

– A szüleimnek köszönhetem az igaz út felismerését – folytatta, amikor megjegyeztem, bátorság kellett az ellenálláshoz. – Az ötvenes években apámat agyonverték Péter Gábor (magyar kommunista politikus, az ÁVO, majd az ÁVH vezetője volt 1945 és 1952 között – a szerk.) pribékjei, mert nem tudták rávenni hamis vallomásra. Sajnos, 52 éves korában kellett eltemetnünk. Később a Népbíróság bűncselekmény hiányában felmentette őt. A szüleim emlékének is hódolok a mostani kötettel.

Biblia: erő, támasz

Szólt egy másik célról is. – Biblia-olvasásra szeretném ösztönözni az embereket. Másfél év választ el bennünket a reformáció ötszázadik évfordulójától, amely ünnep egyik üzenete, hogy irányítsuk figyelmünket Isten szavára. A világon a legtöbb kiadást a Biblia élt meg, de én nem vagyok arról meggyőződve, hogy a szentírást megvásárlók rendszeresen tanulmányozzák is azt. Törekednünk kell arra, hogy a tanításai szerint éljünk, nekem erőt, támaszt ad a mindennapokban. Az új könyv címe János evangéliumából származik, a cél ismert: Istenhez jutni; de a hozzá vezető út csak Jézus által lehetséges, azok számára, akik hittel élnek és igyekeznek megőrizni emberi mivoltukat az Úr számára. Ebben segítenek az alkotások. A rendszerváltás óta közel ezer verset írtam, mindegyikben jelen van Isten, a friss könyvben lévő száz mű jó részében szó szerint ki is olvasható. Akkor válogattam össze ezeket és tematizáltam bibliai igeszakaszokhoz rendelve, amikor megtudtam, hogy 2016 a szolgálat éve lesz. Megkerestem Vad Zsigmond esperes-lelkipásztort és átadtam neki azzal a feltétellel, hogy soha egy forint honoráriumot nem kívánok belőle látni. Így szolgálom én a gyülekezetet, amelynek húsz éve tagja vagyok. A konfirmálásom jubileumi oklevélátadásának napján, pünkösdhétfőn mutatjuk be a művet. Dr. Fekete Károly püspök-lelkipásztorral, Vad Zsigmonddal és a gyülekezet tagjaival erről az új kötetről fogunk beszélgetni a templom mögötti Karakter 1517. Könyvesbolt-Kávézóban június 1. és 15. között a Kávéházi Esték keretében – zárta dr. Vántsa Zoltán nívódíjas költő.

HBN–HABE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában