Helyi közélet

2016.05.05. 10:30

„Folytatódhat tovább az áfacsalás”

Debrecen - Megdöbbenést okozott, hogy az áfacsökkentés nem terjed ki a tartós, így az UHT tejekre.

Debrecen - Megdöbbenést okozott, hogy az áfacsökkentés nem terjed ki a tartós, így az UHT tejekre.

A Parlamenthez benyújtott adótörvény-módosítás keretében a friss folyadéktej 18 százalékos áfáját 5 százalékra kívánja csökkenteni a kormányzat. A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) üdvözli ezt a lépést, ugyanakkor megdöbbenéssel tapasztalja, hogy az áfacsökkentés nem terjed ki a tartós, többek közt az UHT tejekre.

Felhívás keringőre

Köztudott – kormányzati tisztviselők szájából is elhangzott –, hogy a tejágazatban az áfacsalások zöme az importból származó UHT tej esetén érhető leginkább tetten. Az, hogy ez a termék továbbra is magas adókulcsban marad, szinte meghívásként értelmezhető a további adócsalásra. A jogalkotó arra sem volt tekintettel, hogy egész Európában, s így Magyarországon is tej túltermelésnek vagyunk tanúi. A többlet tej raktározására vagy tejpor- és vaj, vagy tartós tej (UHT) formájában történhet meg. A termelőktől a feldolgozó naponta veszi át a frissen fejt tejet, ami hosszú távon nem tárolható.

Friss és tartós

Magyarországon a porító kapacitás elégtelen, így a többlet-tejet zömmel tartóstejként tárolják. Az új áfaszabályok szerint a friss és tartós tej között olyan fogyasztói árkülönbség alakulhat ki, ami érdektelenné teheti a hazai gyártókat a tartós tej előállításában. Ez könnyen járhat együtt azzal, hogy a tejtermelők által megtermelt többlet tejet a feldolgozók nem, vagy irreálisan alacsony áron fogják csak átvenni. Ez a tejtermelés további szűkülésével, az árak további csökkenésével járhat együtt – állítja a MOSZ.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában