Helyi közélet

2016.05.23. 11:42

Ez a találkozó még a rajongóknak is tudott újat mondani

Vámospércs - Különleges író-olvasó találkozót tartottak Vámospércsen Térey Jánossal május 13-án.

Vámospércs - Különleges író-olvasó találkozót tartottak Vámospércsen Térey Jánossal május 13-án.

Térey János Babérkoszorú díjas költő Zártkert című versét elemezték és az alkotóval Korpa Tamás költő beszélgetett a vámospércsi Művelődési Ház és Könyvtár galériájában, az esemény fővédnökségét Ménes Andrea polgármester vállalta.

„Térey János és Vámospércs összekötését a Zártkert című vers indokolta, hiszen az Ultra kötetben olvasható szöveget a városban lévő Báthory-kert ihlette. Az alkalmon nemcsak a vers születésének körülményeiről, a kertről, a szerző helyi kötődéseiről hallhattak a jelenlévők, hanem az alkotás különböző olvasati lehetőségeiről is.

Az esemény ugyanis két részből állt: elsőként Balajthy Ágnes, Harmath Artemisz és Lapis József tartottak elő­adást a Zártkertről, kis szünet után pedig Korpa Tamás beszélgetett a szerzővel. A rendezvényre sokan voltak kíváncsiak, a művelődési ház emeleti terme szinte teljesen megtelt vámospércsi és debreceni érdeklődőkkel.

Ménes Andrea polgármester megnyitóbeszédében kiemelte, hogy a település nagy hangsúlyt fektet a kultúrára, s bár eddig elsősorban a képzőművészettel voltak jó barátságban, ez a délután remek alkalom arra, hogy a település kulturális kínálata szépirodalmi rendezvényekkel is bővüljön a továbbiakban” – számolt be az eseményről Lapis-Lovas Anett Csilla a kulter.hu oldalon.

Ezer szállal kötődik

A rendezvény második részében Korpa Tamás kritikus, irodalomtörténész, szerkesztő beszélgetett Térey Jánossal, aki többször is hangot adott annak, mennyire örömteli és megtisztelő számára, hogy itt lehet gyermekkora egyik helyszínén.

Gyakran hallhattunk már olyan beszélgetést a cívisvárosban, amelynek Térey volt a főszereplője: nemrégiben új verses regényét, A Legkisebb Jégkorszakot mutatta be a Méliusz Juhász Péter Könyvtárban, s az irodalmi napok, a könyvhét vagy a Deszka Fesztivál vendégeként is többször találkozhattunk vele. Ez a mostani alkalom mégis tudott újat adni azok számára is, akik aktívan követik Térey pályáját, hiszen Korpa Tamás személyes élményekről, fiatalkori emlékekről is kérdezte a szerzőt.

Mint a kulter.hu megtudta, az eseményt megelőzően Térey hosszú idő óta először látogatott el a Báthory-kertbe, s a már leomlott kamra maradványaiból megmentett egy ablakot, amelyet magával is vitt az író-olvasó találkozóra. A Vámospércs legmagasabb pontján található földterület ugyanis Térey édesapja birtokában volt, s gyerekkorában sokszor részt vett a kerti munkálatokban. Ezek az emlékek késztették 2004-ben a Zártkert megírására, amelyben sajátos módon keverednek össze a múltbéli tapasztalatok a megírás idejében aktuális látvánnyal.

HBN

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában