Helyi közélet

2016.05.08. 17:17

A nők óvatosabb vezetők

Debrecen - Nagyobb figyelmet fordítanak a velük egy autóban utazó gyermekek biztonságára is.

Debrecen - Nagyobb figyelmet fordítanak a velük egy autóban utazó gyermekek biztonságára is.

Hiába a szőke nős viccek: a 2014-es adatokat feldolgozó közlekedési baleseti statisztikai évkönyv egyértelművé teszi, hogy a nők óvatosabb vezetők, mint a férfiak. Lassabban vezetnek, a biztonságra jobban ügyelnek, ráadásul szinte soha nem vezetnek, miután ittak.

Nem mindig elég

És noha a hölgyek aránya a B kategóriás jogosítvánnyal rendelkezők esetében mintegy 40 százalék, mégis csak a közlekedési balesetek 22 százalékáért felelősek. A nők ráadásul nagy figyelmet fordítanak a velük egy autóban utazó gyerekek biztonságára, így a gyerekülés kiválasztására és szabályszerű elhelyezésére is. Ugyanakkor a női vezetők óvatossága nem mindig bizonyul elegendőnek, ha az autó technikai állapota nem megfelelő. Főleg annak fényében érdemes ezen elgondolkodnunk, hogy a jelenleg Magyarországon forgalomban lévő, több mint 3 milliós autópark átlagéletkora 13,7 év volt (és az utóbbi években a szám csak emelkedett).

Siralmas a kép

A világ legnagyobb abroncsgyártója ezért arra figyelmeztet, hogy az abroncsaink minősége és állapota kulcsfontosságú a biztonságos közlekedésben – annak fényében különösen, hogy a gumi a gépkocsink egyetlen olyan része, amely közvetlenül érintkezik az úttal. A gumigyártó által az Európai Unió tagállamaira kiterjedő felmérések siralmas képet festenek: az EU statisztikáihoz hasonlóan tízből hét magyar autóvezető lapos, túlfújt, vagy kopott abroncsokon közlekedik. Ez nemcsak az abroncs sérülésének kockázatát növeli, de egy súlyos közlekedési baleset forrása is – és ha a balesetet követően felmerül annak a lehetősége, hogy a kopott, rossz abroncs volt a baleset forrása, úgy a biztosító nemcsak nem fizet, de a minden költséget a balesetet okozó autóvezetőre terhel. Ha kopott, lapos, vagy nem az évszaknak megfelelő abroncsokon közlekedünk, úgy nemcsak többet fogyaszthat az autónk és megnőhet a vízen való felúszás esélye, de csökken a gépkocsink tapadása és akár 15-20 százalékkal is meghosszabbodhat a fékút. Lapos abroncsokon ráadásul csökken az abroncsok várható élettartalma, és nő a fogyasztás.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában