Helyi közélet

2016.04.01. 09:39

Mintha kirabolták volna a Coca-Cola-karavánt: egy böszörményi srác brutális kólagyűjteménye

Hajdúböszörmény - Ami másnak szemét, az a hajdúböszörményi fiatal gyűjtőnek komoly értéket képvisel.

Hajdúböszörmény - Ami másnak szemét, az a hajdúböszörményi fiatal gyűjtőnek komoly értéket képvisel.

Nem hétköznapi az a látvány, ami az érkezőt fogadja a szüleivel élő, 18 éves Gyulai Imre szobájában. Több száz, élénk színekben pompázó, csillogó coca-colás doboz és néhány tucat, szintén ettől az italgyártótól származó palack uralja a teret szépen elrendezve.

A debreceni Vegyipariban tanuló fiatalember 4 éve rabja ennek a különös hobbinak. A fertőzés azzal kezdődött, hogy elment a helyi kisboltba, és megvette a három alapmárkát és az akkori focivébére kiadott hatdarabos szettet. Ezek nagyon megtetszettek neki, és eltette azokat emlékbe, a doboz gyűjtésnek utánanézett az interneten. Kiderült, hogy világszerte sokan gyűjtenek kólásdobozokat. A fiatalember példaképe a Guinness-rekorder olasz férfi, akinek 10 ezer darabos a gyűjteménye.

Nem sokan vannak

– A gyűjteményem most nagyjából 2 ezer dobozból és 56 alumíniumpalackból áll, de nincs benne két egyforma. A legkülönlegesebb, legértékesebb darabom egy 1985-ben Németországban készült felbontatlan doboz kóla, amely azért is érdekes, mert annak még olyan a nyitófüle, mint egy konzervé – árulta el. (Az ő dobozainak a nagy része üres.) Hozzátette: akárcsak a bélyeggyűjtőknél, köreikben is azok a legtöbbre tartott dobozok, amelyek kevés darabszámban készültek, kereskedelmi forgalomban nem kaphatók; például valamihez ajándékba adták.

Megtudtuk, hogy az ilyen gyűjtők elsősorban a legnagyobb internetes közösségi oldalon, csoportokba szerveződve tartják egymással a kapcsolatot. A hajdúböszörményi fiatalember körülbelül 30 ilyenben érdekelt. Ott kötnek üzleteket, adnak-vesznek, cserélnek. Ezen kívül azok, akik komolyan gondolják, árverési oldalakon is vadásznak.

Magyarországon 6-7 komoly gyűjtő él, akik nagyjából évente személyesen is találkoznak. Gyulai Imre már ezen a szinten is túllépett. Felvette a kapcsolatot a legrégebbi amerikai kólagyártó céggel. Első kézből igyekszik értesülni arról, hogy a világ melyik pontján éppen milyen új dobozuk jelenik meg.

A „nemzetközi piacon”

– Éppen egy hete postáztam Malajziába palackokat, de nem ritka, hogy Hongkongba, vagy éppen Brazíliába, Sao Paulóba adok fel csomagot – mondta. Kiderült, hogy itthon viszonylag alacsony áron cserélnek gazdát a dobozok, de a „nemzetközi piacon” néha 50-100 ezer forintnak megfelelő valutát is elkérnek egy aduászért.

HBN–Orosz Csaba

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában