Helyi közélet

2016.04.16. 14:27

A múltra emlékeztek a nagyközség napján

Földes - Csütörtökön ünnepi testületi ülésen adták át a helyi elismeréseket.

Földes - Csütörtökön ünnepi testületi ülésen adták át a helyi elismeréseket.

Tizenöt évig húzódó per záródott le a királyi hétszemélyes tábla ítéletével 1779. április 14-én. A bírák a hatalmas Szabolcs vármegyével szemben igazságot szolgáltattak a kis Földes községnek, melynek lakói ennek az ítéletnek a birtokában továbbra is a Zápolya János királytól 1537-ben kapott nemesi kiváltságokkal élhettek.

E történelmi jelentőségű napra április 14-én, Földes Napjaként emlékezik a nagyközség lakossága. A Földesi Karácsony Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanulói is emlékeztek az egykor nemesi község múltjára.

A falu napján 1779 méteres falumérföld futást rendeztek. Délután a községházán ünnepi testületi ülést tartottak. A jeles napra – amely a helyiek összetartozásának szép ünnepévé vált – Jeneiné dr. Egri Izabella polgármester emlékezett.

E napon adták át a Földes Napjára adományozott kitüntetéseket. A Földes Községért Emlékérmet vehetett át Péter Imre (lapunk helyi tudósítója) több évtizedes közösségi és településvezetői munkájáért. Kállay László-díjat Földes Község Közéletéért Ványi Lajosnénak és Oláh Lajosnénak adományozta a képviselő-testület. Kora este a mozi színháztermében a Szélrózsa Néptánccsoport és a Bakator zenekar közös előadásában A Földesi ködmön című népszínmű zárta a programokat.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában