Helyi közélet

2016.03.04. 07:28

Nem könnyű az élet Szikigyakorban

Debrecen-Szikigyakor - Leginkább a gyenge közbiztonságra panaszkodnak a városrész lakói.

Debrecen-Szikigyakor - Leginkább a gyenge közbiztonságra panaszkodnak a városrész lakói.

A megyeszékhely északkeleti határában, a 471-es út mellett található Szikigyakor, mely annak ellenére Debrecenhez tartozó külterület, hogy közelebb fekszik Hajdúsámsonhoz, mint Debrecenhez. A néhány utcából álló városrészben egyre többen, jelenleg körülbelül ötszázan élnek. Általában az olcsóbb lakhatás reményében, Debrecenből költöznek oda. Többnyire egykori hétvégi házakat bővítenek ki, újítanak fel, de új épületek is akadnak.

A nyugdíjas korosztályba tartozó Kis Gábor és felesége több mint húsz éve szikigyakori lakosok, így jól ismerik az ottani viszonyokat. Amikor kérésükre ellátogattunk hozzájuk, nem győzték sorolni a problémákat.

Kis Gábor szerint a legtöbb bajuk a közbiztonsággal van. Gyakoriak a betörések, a lopások. Azokból az épületekből, amelyeket ritkán látogatnak a tulajdonosok, egyesek kiszedik az ajtókat, ablakokat. Aztán szabad „préda” a berendezés. A kertekből nyáron eltűnik a gyümölcs.

Kis Gáborné elmondta: néhány hete este az utcán két férfi megtámadott egy ott lakó harmadikat, akit úgy összerugdostak, hogy betört a feje. Kórházba szállították. – A falopás is gyakori, sok fa hiányzik a közeli erdőkből – jelentette ki Kis Gábor.

Sötétben botorkálva

Hozzátette: a közbiztonsági problémákhoz talán az is hozzájárul, hogy a fő utcának számító Szikigyakor utcában mindössze a Lejtős utcáig van közvilágítás, pedig hátrább még két utca található. Azok lakói esténként kénytelenek sötétben botorkálni. Kis Gábor szerint a korábbi önkormányzati képviselő azt ígérte, hogy az egész utcában lesznek lámpák, de ez a beruházás a mai napig nem valósult meg.

A nyugdíjas házaspár arra is panaszkodott, hogy egyesek a szemétszállításon spórolnak. A hulladékot a kukák helyett a környező erdőkbe hordják. – Egyszer, amikor nekiindultunk, tizenegy zsák szemetet szedtünk össze a környéken – árulta el Kis Gáborné. Becsky István Gábor, a körzet önkormányzati képviselője (Fidesz–KDNP) válaszának elején arról számolt be, hogy az elmúlt időszakban számos alkalommal folytatott egyeztetést az illetékesekkel a Szikigyakorban lakók életkörülményeinek javítása érdekében. A Debreceni Rendőrkapitányság vezetője a rendőri jelenlét fokozására, a járőrözés gyakoriságának növelésére tett neki ígéretet. A képviselő a Kertségi Polgárőr Egyesülettel is tárgyalt, akikkel abban maradtak, hogy a lakosságot jobban be kell vonni ebbe a tevékenységbe. A városatya hangsúlyozta, hogy az önkormányzat létrehozta a mezőőri szolgálatot, melynek munkatársai a közelmúltban több alkalommal fogtak el fatolvajokat.


Ottjártunkkor még akadályokba botlottunk a Vadgalamb utcán | Fotó: Derencsényi István


Bővítik a hálózatot

Azt is megtudtuk, hogy az önkormányzatoknak hivatalos lakóterületeken kötelező a közvilágításról gondoskodni, nem erre szolgáló külterületeken ilyen kötelezettség viszont nincs. Ennek ellenére Debrecen vezetése az elmúlt években sok ilyen részen is kiépítette a közvilágítást, mert ott is sokan élnek – írta a képviselő. Hozzátette: a tervek szerint az ilyen fejlesztések az elkövetkező években is folytatódnak majd.

Ráférne a rossz állapotú földutakra a javítás

Kis Gábor szerint hiába vásárolt az önkormányzat egy, a földutak elsimítására alkalmas grédert, ha olyan emberre bízzák a jármű vezetését, aki nem ért hozzá. – Az út elegyengetése címén letolják a homokot a felületről, miközben éppen fordítva kellene. Az út menti buckákból kellene feltölteni, hogy ne oda folyjon a víz, hanem onnan le. Azért, hogy az aztán ne a kertekben álljon meg, az út mellé árkokat lenne jó ásni – javasolta a férfi. (Korábban voltak árkok, de azokat a víz- és gázvezetékek lefektetésekor betemették.)

Az utak gréderezéssel történő rendbetételével kapcsolatban Becsky István Gábor azt közölte, hogy a kertségi területekről beérkezett igényeket minden év tavaszán, a költségvetés elfogadása után egyezteti a városüzemeltetési osztály. Ezt követően, a pénzügyi lehetőségek figyelembevételével áll össze az a lista, amely az aktuális évi munkák tervezését és kivitelezését tartalmazza. A Szikigyakor utca és a környező utcák gréderezését újból megrendelték, illetve szakemberek vizsgálják a szikkasztóárkok kialakításának lehetőségét.

A helyi lakosok szerint az is probléma Szikigyakorban, hogy a keskeny Vadgalamb utca végét egy ott lakó nagy betondarabokkal önkényesen lezárta. Tette ezt annak ellenére, hogy az nem magánút, hanem önkormányzati tulajdon. Így megszűnt a több keskeny utcából álló „körforgalom”, a Vadgalamb utca zsákutca lett.

Becsky István Gábor önkormányzati képviselő erre úgy reagált, hogy az illetékesek kimentek a helyszínre, és azt találták, hogy az utca teljes egészében járható.

HBN–Orosz Csaba


Debrecen-Szikigyakor - Ha kiderül, hogy akadályt jelent vagy engedély nélküli, elbontják.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában