Helyi közélet

2016.03.31. 18:41

Jelentős út-, szociális- és egészségügyi fejlesztések kezdődnek Debrecenben

Debrecen - Még 3 évig a MODEM lesz az Antal–Lusztig gyűjtemény legnagyobb bemutató helye.

Debrecen - Még 3 évig a MODEM lesz az Antal–Lusztig gyűjtemény legnagyobb bemutató helye.

A közeljövőben 2,1 milliárd forintos beruházással 52 utcát felújítanak, 11 utcában pedig teljes hosszban új utat építenek a városban amennyiben nyer az önkormányzat a csütörtöki közgyűlésen jóváhagyott és beadás előtt álló pályázata. A volt GÖCS iparterület elérésének javítása és a szintén megújuló 471-es, illetve a 4-es út közötti kapcsolat megteremtése érdekében a legtöbb utcát – 800 millió forintból – a Júliatelepen burkolják le. Ezek a Körösi Csoma Sándor utca, a Kard utca (a Vályi Nagy Tibor és a Zólyom utca között), a Zólyom utca, az Apafája utca (a Zólyom utca és az Apafája erdő között), a Hetényi János utca, a Vályi Nagy Tibor utca, valamint a Futó utca. – Ezen beruházások megvalósulása esetén felértékelődik ez a városrész – hangsúlyozta a polgármester. Ugyanakkor arra is emlékeztette a Júliatelepieket, hogy ha a keskeny utcákban lakók nem adnak le a telkeikből, nem tudják megvalósítani a fejlesztést.

Bölcsődék, óvodák

Eldöntötték, hogy mivel a mostani Postakert utcai bölcsőde épülete gazdaságosan nem újítható fel, a Postakert 7. szám alatt egy új, 120 férőhelyes bölcsődét, a Tócóvölgy északi részén pedig 100 gyermek elhelyezésére alkalmas óvodát építenek. Ezekre összesen 600 millió forintot költenének. – A nyugati városrészben az óvodák csoportlétszámai magasak – indokolt a polgármester. Hozzátette: ezen kívül 8 óvodát és bölcsődét felújítanának. Ezek: a Nagyerdei Óvoda, a Liget Óvoda Bartók Béla úti és Babits Mihály utcai részlege, a Boldogfalva Óvoda pallagi egysége, az Alsójózsai Kerekerdő Óvoda, az Ősz utcai (Mosolykert) óvoda és bölcsőde, a Karácsony György utcai bölcsőde, valamint a Gáborjáni Szabó Kálmán utcai bölcsőde. A Gönczy Pál utcai óvodát tornaszobával szeretnék bővíteni. A Faraktár utcai és a Görgey utcai bölcsődék számára új eszközöket szereznének be. Ezekre együttesen 1,7 milliárd forintot terveznek költeni.

Egészségügyi és sport beruházások

800 millió forintot fordítanának 10 orvosi rendelő felújítására. (A Nagysándor telepit átköltöztetnék a Pósa utcára.) A korszerűsítés a Híd-, a Bajcsy-Zsilinszky-, a Füredi-, a Szentgyörgyfalvi-, a Cegléd-, az Apafi-, a Jánosi-, a Szabó Pál-, a Víztorony utcai és a Böszörményi úti rendelőket érintené.

Azt is jóváhagyták a közgyűlési képviselők, hogy egy pallagi önkormányzati telken kézilabda gyakorló csarnok épülhessen.

HBN-OCs


Nagyobb „merítés”

A legfontosabb kulturális döntés szerint a város újabb, az eddigieknél lényegesen több tárgyra kiterjedő, 3 évre szóló kölcsönszerződést köt az Antal–Lusztig gyűjtemény tulajdonosával. A tervezet értelmében egy változó összetételű kiállítás jönne létre a MODEM-ben. Az Antal–Lusztig gyűjteményből félévente 150-200 műalkotást lehetne majd megnézni. A kölcsönzési díja havonta 1 millió 150 ezer forint lenne. A vitában dr. Papp László elmondta: amennyiben a MODEM-ből korábban eltűnt két kép előkerülne, az önkormányzat visszakérné a gyűjtemény tulajdonos dr. Antal Péternek kifizetett 134 milliós kártérítést.


Debrecen - Új utakat, bölcsődét, óvodát építenének, orvosi rendelőket újítanának fel.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában