Helyi közélet

2016.02.27. 15:21

A média és az egészség

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A médiának nagy hatása van életünkre, életmódunkra, egészségi állapotunkra.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A médiának nagy hatása van életünkre, életmódunkra, egészségi állapotunkra.

Ezek a hatások meglehetősen sokfélék, összetettek. Viszonylag újak ezek a hatások, felkészületlenül érik az embereket, gyerekeket és felnőtteket egyaránt.

Nagy lehetőség van a médiában, hiszen rengeteg új információ ér el bennünket gyorsan. Azonban fontos, hogy tudjunk válogatni a ránk öntött ismeretekből, és kritikusan kezeljük ezeket. Média-tudatosságnak (angol kifejezéssel: media literacy) nevezik ezt a készséget, amit jó esetben már gyermekkorban elsajátítunk.

Tudatában kell lenni annak, hogy a média torzít, túloz, nem a teljes valóságot mutatja be. A rossz, negatív tartalmú hírek nagyobb érdeklődést váltanak ki, jobban eladhatók. Nagy hírértékük van a szörnyű bűncselekményeknek, baleseteknek, természeti katasztrófáknak.

A kedvező dolgokról sokkal kevesebbet írnak, vagy teljesen elhallgatják ezeket. Így a világ a valóságosnál rosszabbnak, félelmetesebbnek tűnik. A médiafogyasztás mennyisége befolyásolja az egészségi állapotot: azoknál, akik többet nézik a tévét, többet interneteznek, gyakoribb a depresszió és a szorongás, és magukkal is elégedetlenebbek. Pl. a „migránsokról” szóló hírek miatt azok is félni kezdtek tőlük, akik sosem találkoztak ezekkel az emberekkel.

Életveszélyes lehet!

A média befolyásolja a szépségideált is. Kimutatták, hogy a szépségversenyek résztvevői egyre karcsúbbá váltak az elmúlt évtizedek során (mell- és csípőbőségük, testsúlyuk kisebb, magasságuk nagyobb lett), csakúgy, mint a Playboy fényképein szereplő hölgyeknek.

A tv-képernyőn, a reklámokban és a mozivásznakon szinte kizárólagosan sovány és fiatal nőket láthat a néző, ez a karcsúság ideális voltát sugallja. A fogyókúrával kapcsolatos reklámok is ugyanezt fejezik ki. Vásárláskor az átlagos alkatú nőket extraszűk méretű ruhákkal terrorizálják.

Nem tudatosodik az, hogy a médiában látható karcsúságok esetleg drasztikus fogyókúra, extrém testedzés, plasztikai sebészeti beavatkozás (vagy a photoshop) révén nyerték „ideális” alakjukat. Ennek is szerepe van abban, hogy az evészavarok és testképzavarok egyre gyakoribbak (pl. az anorexia és bulimia mellett már számon tartjuk a falászavart, az egészségesétel-függőséget, az orthorexia nervosát, az izomdiszmorfiát, a purgáló zavart, drunkorexiát, exorexiát és brideorexiát).

Ezek akár életveszélyesek is lehetnek.

A közösségi oldalakon egyesek azzal riogatják embertársaikat, hogy szinte minden egészségtelen. Veszélyes, mérgező a zsír mellett a szénhidrát, a cukor, a kenyér, liszt, még a tej is (szegény csecsemők!). Elsavasodásról, méregtelenítésről írnak.

A tudomány kevésbé jelenik meg a médiumokban (főleg a közösségi médiában), inkább az áltudomány képviselői hallatják szavukat. A daganatellenes kezeléseket, az antibiotikumokat, a védőoltásokat és a gyógyszeres pszichiátriai kezeléseket vették célba főleg.

Így előfordul, hogy a megtévesztett laikusok kóklerek, szélhámosok kezére adják magukat, akik visszaélnek kiszolgáltatott állapotukkal.

HBN

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában