Helyi közélet

2015.12.07. 13:58

Videó: Hajdú-Bihar is bemutatkozott a téravató ünnepségen

Tiszafüred - A vállalkozók példás összefogásával szépül, újul a Tisza-parti kisváros.

Tiszafüred - A vállalkozók példás összefogásával szépül, újul a Tisza-parti kisváros.

– Ki kell bontani az ékköveket, a város gyönyörű történelmi központjában lévő épületeket, és akik ezt látják, majd messzire viszik szépségének hírét – ezekkel a szavakkal adta át Tiszafüred kívülről megújított polgármesteri hivatala épületét, valamint az előtte lévő, mostantól Kiss Pál honvédtábornokról elnevezett, ugyancsak megújult teret Fazekas Sándor, a térség országgyűlési képviselője vasárnap este. A képviselő fontosnak nevezte, hogy folytatódjon a városközpont patinás épületeinek felújítása, minekután Tiszafüredet már nem csak a strandjáról, a Tiszáról, az ipariparkról, hanem a gyönyörű házairól is ismerni fogják. A településen tevékenykedő vállalkozók példás összefogásával felújított, a XIX. század végén épített patinás kúria épülete, valamint az előtte lévő terület kastélyhoz illő parkjának létrehozása igazi ékköve a Tisza-parti városkának. Az önkormányzatnak mindössze a park kialakításába kellett beszállni, közel 14 millió forinttal. A vasárnap esti átadó ünnepségre a cseppet sem barátságos időben sokan voltak kíváncsiak. Az esemény egyben alkalom volt a település adventi koszorúján a második szál gyertyának, a remény lángjának fellobbantására is. Ezt Fazekas Sándor és Ujvári Imre polgármester közösen gyújtották meg.

A barátság jegyében

A városvezető az ünnepségen elmondta: az egy évvel ezelőtt felállt városvezetés minden évben szeretne valami újat nyújtani az itt élőknek, hogy a tiszafürediek jó érzéssel lépjenek ki az utcára, hogy jól érezzék magukat lakóhelyükön. Hangsúlyt fektetnek a történelmi hagyományok ápolására is. Miután Baranyák Béla esperes felszentelte, Szabó Konrád Sándor lelkész megáldotta a teret és az épületet, Fazekas Sándor és Ujvári Imre közösen leplezte le az épület falán Kiss Pál emlékére elhelyezett márványtáblát.

Ezzel azonban nem ért véget az ünnepség, hiszen a polgármesteri hivatal nagytermében a debreceni és a hajdú-bihari értékekből rendezett kiállítás várta az érdeklődőket. – November 20-ától Tiszafüred is tagja a Városok-Falvak Szövetségének, amelynek programja 2010-től része a kormány kulturális törekvésének – ezt már Halász János országgyűlési képviselő mondta köszöntőjében hozzátéve, hogy ez a tárlat fontos állomása Debrecen és Tiszafüred barátságának. Megnyitójában Jantyik Zsolt, a Debreceni Művelődési Központ igazgatója hangsúlyozta, hogy értékeinkre úgy kell tekintenünk, mint a jövő erőforrásaira.

HBN–KZS


Kiss Pál a kapcsolat

Kiss Pál, az 1848-1849-es szabadságharc egyik legendás vezetője életével összeköti Debrecent és Tiszafüredet. Kiss Pál Bihardiószegen született 1809-ban, iskoláit a Református Kollégiumban végezte. 1849 júliusától a délvidéki harcokban vitézkedett, később Pétervárad parancsnoka lett. Az erőd katonái a világosi fegyverletétel után, szeptember 7-én nyitották meg kapuikat az osztrák haderők előtt. Kiss Pált először halálra ítélték, ám az ítélet végrehajtása előtt még megérkezett a kegyelmi levél. Börtönévek után 1854-ben Tiszafüreden telepedett le, alapított családot. A kiegyezés évében, 1867-ben hunyt el.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában