Helyi közélet

2015.12.02. 09:21

Ezek lesznek az új főkertész legfontosabb feladatai

Debrecen - Vallja, pénzben is mérhető a gondozott és ápolt zöldfelületek hatása.

Debrecen - Vallja, pénzben is mérhető a gondozott és ápolt zöldfelületek hatása.

Tavaly decemberben merült fel, hogy legyen ismét a városnak főkertésze, ezért ki is írta rá a pályázatot az önkormányzat, de csak a második forduló hozott eredményt – jelentette be Papp László polgármester azon a keddi sajtótájékoztatón, ahol a nyertest, Kuhn Andrást bemutatta. Később lapunk kérdésére elmondta, az első forduló eredménytelenségében közrejátszott, hogy a kiírásra elsősorban urbanisztikai szakemberek jelentkeztek, holott azokban Debrecenben sincs hiány. Ezért a második alkalommal már úgy állították össze a feltételeket, hogy a tájépítészet kapott hangsúlyt, s a két jelentkező közül a nagyerdei fejlesztésekkel már széles körben elismerést kiváltó Kuhn Andrást választották ki.

Kataszter készítés

Két nagyon fontos elvárást fogalmaztak meg vele szemben. Ápolni, gondozni és fejleszteni kell mindazt a zöldfelületet, ami miatt Debrecent „zöldvárosnak” is tartják, másrészt egy városi zöld kataszter elkészítése – ismertette Papp László. Fel kell mérni és értékelni kell a debreceni zöldfelületeket, mert vannak olyan fejlesztései a városnak, ahol a növényzet megsínylette a beruházást – mondta a polgármester, kiemelve a Párizsi udvar-projektet. Ezen kívül szintén kiemelt feladata lesz a koordináció a tervezett nagyberuházásokban a zöldterületek kialakításában és védelmében. Egyik a Petőfi tér, a másik pedig a Dósa nádor térre tervezett belvárosi kert növényeinek a kiválasztása, megfelelő elhelyezése.



A város keddtől hivatalba lépett főkertésze úgy fogalmazott: azt szeretné, hogy Debrecen ne csak fejlődő repteréről, a Nagyerdei Stadionról, a Virágkarneválról és még működő virágpiacáról legyen híres, hanem rendezett, ápolt és virágos zöldterületeiről is. Hangsúlyozta, már az első beszélgetéseik alkalmával teljesen egybevágtak az elképzeléseik Papp Lászlóval, így első helyen szerepel az említett kataszter elkészítése, ami az elvégzendő feladatok sorrendjét is meghatározza. Nem saját, de követendő elvként említette meg a green city mozgalmat, mely szerint pénzben mérhető a gondozott és ápolt zöldfelületek hatása. Így például a jobb közérzetük miatt az ilyen munkahelyi környezetben az emberek kevesebbszer betegednek meg, és kimutatható a bűnözés visszaesése, illetve a turizmusra gyakorolt jótékony hatása is. A főkertész fontosnak tartja az emberek igényének a felmérését, s ehhez minden szinten egyeztetést kezdeményez a zöldhatóságtól, a civilszervezeteken át a lakóközösségekig.

Tájkertész famíliából

Lapunk kérésére Kuhn András elmondta, eddig minden Budapesthez, ott is a belvároshoz kötötte, de négy lányával és feleségével szívesen költöznek Debrecenbe, mert úgy véli, a város eddig is a „zöldebbek” közé tartozott, azonban lehet még fejleszteni. A 37 éves szakember egész családja, így édesapja testvérei is tájépítészek, azaz gyermekkorától együtt él ezzel a szemlélettel. Éppen ezért úgy véli, a főkertész kifejezés nem is tükrözi igazán azt a sokkal komplexebb tevékenységet, amit neki végeznie kell. A kertészetet az építészet, a településépítészet és a társadalomtudományok oldaláról is kell megközelítenie. Az igények és lehetőségek ismeretében meghatározza a programot, amihez egy adott fejlesztés tervezőjének igazodnia kell, de a formavilág kialakításába nem szól bele. Mint mondta, még az ismerkedésnél tart, de az első legfontosabb feladat a rendeletalkotás a zöldfelületek, fák és növények jogállásáról, ami az értékük megőrzését és fejlődését szolgálja majd.

HBN–ÉP


Névjegy

Kuhn András

  • 1978. augusztus 20-án született: Budapesten
  • 1997-ben érettségizett a Toldy Ferenc Gimnáziumban matematika tagozaton
  • 2002-ben szerzett tájépítész-mérnöki diplomát a Szent István Egyetemen
  • 2005-től a Budapesti Építészkamara korlátlan tervezői jogosultságával rendelkezik

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában