Helyi közélet

2015.12.11. 07:37

Csak a veszteség hízik: volt már jobban is a sertéspiac

Debrecen - A hazai sertésfelvásárlási árak az elmúlt hetekben gyakorlatilag összeomlottak.

Debrecen - A hazai sertésfelvásárlási árak az elmúlt hetekben gyakorlatilag összeomlottak.

Az élő sertések piacán néhány hét leforgása alatt közel 20 százalékos áresés következett be, a termelői árak sok esetben 300Ft/kg alá zuhantak. A termelők vesztesége minden eladott sertés után tovább hízik, egyre kilátástalanabb helyzetbe taszítva a sertéstartókat.

Miért folytatnák?

A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) vezetői szerint miközben a kormánybiztos 15-20 százalékos állománybővülést emleget (aminek a statisztikákban semmi nyoma nincs) és a sertésstratégia sikeréről beszél, termelők tömegei jutottak el arra a pontra, hogy befejezik a termelést, abbahagyják a - sok esetben évtizedek óta folytatott - sertéstartást. Az árak 5 éves mélypontra zuhantak, a feldolgozók sorra zárnak be és a leszállított sertéseket nem fizetik ki, egyre nehezebb eladni a kemény munkával felnevelt sertéseket, ráadásul a fogadkozások ellenére az adminisztrációs terheik is tovább nőttek.

Honnan lesz takarmány?

Ráadásul a földtörvény előírásai miatt sokan elveszítik a takarmánytermő területeiket és a keletkezett trágya elhelyezése is egyre nagyobb problémát okoz. A nagy létszámú állatot tartó gazdaságoktól a területalapú támogatásaik jelentős részét is megvonták és gyakorlatilag a vidékfejlesztési támogatásokból is kizárja őket. Vagyis miközben a kormány 2020-ra 6 millió sertést vizionál Magyarországra (a dupláját a jelenlegi állománynak), sorra hozza azokat az intézkedéseket, amelyek éppen azokat lehetetlenítik el, akik a hazai sertésállomány 75 százalékát tartják. Nélkülük nemhogy 6 millió, de 3 millió sertés se lesz Magyarországon. A rendkívül kritikus helyzet kezelése érdekében a sertéstartók területalapú támogatásait és a zöldítést teljes összegben, még ez év decemberben ki kell fizetni, a sertés állatjóléti és tenyészkoca támogatás összegét – élve az EU adta lehetőséggel – a maximális összegre kell emelni, meg kell szüntetni a Vidékfejlesztési Program diszkriminációit, az alaptámogatás elvonást. Az orosz embargó káros hatását is ellensúlyoznia kell a kormánynak.

HBN

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában