Helyi közélet

2015.11.25. 15:51

Komoly löketet adott Debrecennek a Tudás-Park

Debrecen - „A Tudás-Park projekt megszilárdította Debrecen gazdasági jövőképét.”

Debrecen - „A Tudás-Park projekt megszilárdította Debrecen gazdasági jövőképét.”

Sikerült megerősíteni a gyógyszer-, az élelmiszeripar, valamint az informatika és elektronika ágazatok együttműködését, feltérképezni a fejlesztési programokat, és felmérni Debrecen erősségeit és gyengeségeit – hangzott el a Tudás-Park program zárórendezvényén szerdán a Kölcsey Központban.

Dr. Papp László, Debrecen polgármestere kiemelte a város, az egyetem, valamint a kereskedelmi és iparkamara jó kapcsolatát, amit az Innova Észak-Alföld Regionális Fejlesztési és Innovációs Ügynökség Nkft. az elmúlt hónapokban szakmailag megerősített.

– Magyarországon három versenytárs városa van Debrecennek, ezek pedig Miskolc, Pécs és Szeged. A kutatás-fejlesztés területének fejlesztése és az itt lévő cégek innovációja komoly potenciált jelent városunk pozíciójában – mondta a polgármester.

Diákok bevonása

A város első embere elmondta azt is, jelenleg hét százalék a munkanélküliek aránya Debrecenben, ami reális eséllyel öt-hat év múlva három százalékra csökkenhet. Ez komoly problémákat jelent majd a befektetőknek, éppen ezért a város oktatási rendszerét kell felhasználni megoldásként: ide kell vonzani a tanulásra képes potenciális munkaerőket. Jelenleg 70 ezer diák tanul Debrecenben, akik a jövőben a cívisváros munkaerőpiacának tehetnek majd jó szolgálatot.

Sikeres együttműködés

– Az egészségipar kiemelt fejlesztési terület Debrecenben, a több évtizedes szakmai háttér és az orvosi műszergyártás fejlődése is erős pozíciót jelent a város gazdaságában – jelentette ki Papp László. Hozzátette: a tudás alapú gazdaság mellett a hagyományos iparágak, úgy mint az élelmiszeripar is felértékelődnek a jövőben. Az elektronika területén is új szereplők jelentek meg a városban, akik tovább segítik az aktív befektetésösztönzést.

Dr. Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora beszédében kitért arra, hogy a projekt időszakában a kutatók, a vállalati és az üzleti szféra képviselői együtt tanácskoztak a fejlesztési lehetőségekről. A vállalatok nyitottak az egyetem ötleteire, kialakult egy olyan Tudás-Park rendszer, amely klaszter környezetben növekedik.

HBN–VK​

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában