Helyi közélet

2015.11.09. 11:24

Milánóban is csodálták a fekete cserepeket

Milánó, Nádudvar - Fazekas Istvánon kívül nemezelők, hímzők is képviselték megyénket.

Milánó, Nádudvar - Fazekas Istvánon kívül nemezelők, hímzők is képviselték megyénket.

Szerencsés embernek tartja magát Fazekas István nádudvari népi iparművész, aki családjában a tizenhetedik, aki a fazekas mesterséget választotta, ez pedig nem kevesebb mint 14 generációt foglal magába. Nem kis teherrel a vállán indult hát útjára október közepén, hogy a milánói világkiállítás magyar pavilonjában mutassa be településének, mi több, családjának több száz éves hagyományait, a nád­udvari fekete kerámiákat. A Naplónak elmondta, rajta kívül akkor még két megyénkbeli utazott, Virágos Lajosné Sárándról és Tarsoly Andorné Debrecenből, akik a Hajdú-Biharra jellemző hímzéseket mutatták be. Információink szerint rajtuk kívül a szintén nádudvari Vetró Mihály nemezkészítő és a debreceni Marczin Istvánné viseletkészítő népi iparművész is kiállított a magyar pavilonban.

Megható megemlékezés

– Kéthetes váltásban mehettek ki a népművészek a Népművészeti Egyesületek Szövetsége jóvoltából, s úgy éreztem, megtiszteltetés, hogy minket épp a fináléra, az utolsó 2,5 hétre hívtak – mesélte Fazekas István. Elmondta, sosem felejti el, milyen megható volt, ahogyan együtt ünnepelt az expó nagyszínpadán Magyarországgal a többi kiállító nemzet október 23-án. A 39 éves fazekas már 17 évesen saját kiállítással bizonyította, helye van a szakmában. Beszélgetésünk során azonban hamar kiderült, több ez, mint szakma, inkább hivatás, még pontosabban elhivatottság.

– Az expóra 25 jellegzetes mintázatú és színű nádudvari fekete kerámiát vittem, amikre nagyon rácsodálkoztak, hiszen a világon egyedülálló kuriózumnak számítanak. Megjegyzem, viszonylag kevés helyen volt kerámia, egyedül a vietnami pavilonban láttam szakmailag nagyon szép darabokat. Élő bemutatót azonban csak én csináltam minden nap reggeltől estig.

Hungarikum lehet

– Hihetetlen érdeklődés volt, naponta akár 35 ezren is megfordultak a kiállítás területén, voltak, akik órákig álltak sorba, hogy bejuthassanak a magyarokhoz – idézte fel a történteket Fazekas István, akinek nem ez az első külföldi bemutatkozása, hiszen korábban Kölnben és Párizsban is volt már kiállítása, jelenleg pedig a nyíregyházi skanzenben kapott lehetőséget egy ház berendezésére munkáiból, melyek minden darabja használati tárgy, dísztárgyat ugyanis csak elvétve készítenek, készítettek a fazekasok.

Elmondta, jelenleg családjában rajta kívül még hárman, az édesapja és két nagybátyja űzik ezt a mesterséget, s mindannyian bíznak benne, hogy hamarosan hungarikummá válhat a nádudvari fekete kerámia, amit erre a címre már felterjesztett a megyei értéktár.


A világkiállításról

  • Második alkalommal rendezték Milánóban, az első 1906-ban volt
  • 2015. május 1-től 2015. október 31-ig tartott
  • 200 hektáros területen valósult meg
  • 145 ország, 17 szervezet és 21 vállalt vett részt az expón
  • 22 millió látogatója volt a rendezvénynek
  • A magyar pavilon május 7-től október 31-ig folyamatos programokkal mutatta be országunkat
  • A világkiállítás fő témája az egészség, a környezet és a fenntartható fejlődés volt

  • A fekete kerámiáról

    A nádudvari cserépnek két fő jellegzetessége van, a színe és az, hogy már az 1700-as évek óta sóderből vett kavics­darabbal dörzsölik rá a motívumot. A minták kezdetben geometrikusak voltak, mára több százféle motívum van, ám a modern lakások miliőjéhez leginkább az ősi geometrikus díszítések illenek a legjobban – mondta Fazekas István.


    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában