Helyi közélet

2015.11.17. 07:51

Lépcsőházak, ahol még mindig nincs gáz

Debrecen - A Kassai úti lakásokban a jövő héten újraindulhat a gázszolgáltatás.

Debrecen - A Kassai úti lakásokban a jövő héten újraindulhat a gázszolgáltatás.

Nyár utca, Serház utca, Kassai út – három olyan „gócpont”, melyek az elmúlt két hónapban gyakran szóba kerültek, ha a kötelezően előírt műszaki-biztonsági gázfelülvizsgálat eredményeként a szolgáltatásból kikapcsolt lépcsőházakról kaptunk hírt. Mi most a helyzet? – érdeklődtünk az illetékesektől.

A múlt héten még 11 lépcsőház volt kikapcsolva, ezek közül 7 volt fűtetlen, ez 103 lakást jelent – kaptuk az információt Száraz Gábortól, a Tigáz Zrt. sajtószóvivőjétől. Válaszából kiderült, hogy a Nyár utcai társasházban a méretlen vezetékrendszer felújítását követően november 6-án visszakapcsolhatták a gázszolgáltatást.

Szünet „önszorgalomból”

A Serház utca 12-20. alatt szintén több hete kikapcsolták a gázt, holott már tavaly megtörtént a felülvizsgálat, és az esetleges felújítások elvégzése. Magyarázatként azt az indoklást kapták: valahol szivárgást érzékeltek, azért kellett kikapcsolni, hogy a szerelő a munkát elvégezhesse. Azt azonban senki nem tudta, melyik lakás érintett az öt lépcsőházban. A szivárgás tényét egy hónappal ezelőtti válaszában a szolgáltató is megerősítette, de hogy mikor kapcsolhatják vissza a gázt, azt a lakóközösség hajlandóságától tette függővé. Múlt heti közlésében Száraz Gábor már arról számolt be, hogy november 11-én visszaadták a Serház utcai lépcsőházakban a szolgáltatást. Hogy miért tartott ilyen sokáig, azt egy ott lakó idős asszony menyétől tudjuk, aki két héttel ezelőtt elmondta: az említett szivárgás megszüntetésére felfogadott szerelő a lakásokba is bejutva különböző munkák elvégzésére „kötelezte” a lakókat. Ezzel kapcsolatban a szóvivő megerősítette, ők is tudnak ilyen esetekről, amikor a szerelők „önszorgalomból” munkát akarnak végezni a lakók tulajdonában lévő rendszereken is, és minősítik azokat. Ilyenkor a Tigáz csak a megrendelt mérők le-, illetve visszaszerelését végzi.

Per is lehet belőle

A Kassai út 62-66. alatti lépcsőházak közös képviselője, Karczáné Nemes Aranka arról számolt be, hogy 3 és fél millió forintért megrendelték a vezetékrendszer felújítására a tervezést és kivitelezést. Ez a jövő héten befejeződhet, így újra lesz gázuk, de amennyiben megkapja a lakóktól a felhatalmazást, akkor pert indít a szolgáltató ellen, mert az a gázfelülvizsgálók felügyeleti szerve, a katasztrófavédelmi igazgatóság kérésére sem adta vissza a szolgáltatást. Ezt azért sem érti, mert a katasztrófavédelemtől kapott múlt heti értesítés szerint a gázfelülvizsgáló által kért beavatkozás határidejét a jövő év végéig meghosszabbították.

HBN–ÉP


Debrecen - Mintegy háromszáz embert érint hat lépcsőházban a szeptember közepén felfüggesztett gázszolgáltatás.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában