Helyi közélet

2015.11.01. 16:49

Hiába az óvó szó

<em>Alighanem a szívéhez kapott a közelmúltban az az idős pécsi asszony, akit azzal hívtak fel, hogy az unokája autójával balesetet okozott, és legyen szíves kifizetni a kárt</em>. Szabó Zsolt László jegyzete.

Alighanem a szívéhez kapott a közelmúltban az az idős pécsi asszony, akit azzal hívtak fel, hogy az unokája autójával balesetet okozott, és legyen szíves kifizetni a kárt. Szabó Zsolt László jegyzete.

A nő szomszédos szobában tartózkodó fiának azonban gyanús lett a dolog. Rögtön telefonálni kezdtek, és kiderült, szó sincs balesetről, illetve az is, hogy a rejtélyes telefonáló egy közönséges csaló. Valahogy jobban összerezzen az ember, amikor idősek kiszolgáltatott helyzetével élnek vissza. Hasonló az érzés, amikor gyermekeket bántalmaznak. Az érzelmi azonosulás talán nem véletlen: mindkét korosztály könnyű célpontot jelenthet a rosszakaróknak. Az októberi idősek hónapja alkalmából még inkább a fókuszba kerülnek az ilyen cselekmények, a bűnüldöző szervek igyekeznek is felhívni a figyelmet az idősekre leselkedő veszélyekre. Kollégám mesélte, hogy egy interjú alkalmával olyan lakásban járt, ahol a kukucskáló lyuk mellett egy bűnöző fantomképe és egy bűnmegelőzési tanácsokat tartalmazó papír volt kiragasztva. Ki tudja, lehet egyszer ő csenget be azzal, hogy a vízórát jött leolvasni… A tapasztalat azonban azt mutatja, sokan még így sem elég óvatosak – a középkorúak sem. Pedig már az érdemi előrelépés volna, ha senki nem hagyná nyitva az ajtaját, ablakát akkor sem, ha csak a kertbe ment, vagy ne adj Isten, oda, ahová a király is gyalog jár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában