Helyi közélet

2015.10.28. 17:57

Kiemelt feladat az analfabéták fejlesztése

Debrecen - Több mint 1100-an vették át tanúsítványaikat TKKI Debreceni Igazgatóságán.

Debrecen - Több mint 1100-an vették át tanúsítványaikat TKKI Debreceni Igazgatóságán.

Október végén zárul a Türr István Képző és Kutató Intézet (TKKI) „Aktívan a tudásért” programja, amely a munkaerőpiacról a tudáshiány miatt kiszorult társadalmi csoportokat célozta meg.

Juhász Éva, a pályázat szakmai vezetője a keddi zárórendezvényen elmondta, mivel hazánkban százezres nagyságrendre tehető az analfabéták száma, kiemelt feladat volt az alapkészségek – az írás, olvasás, számolás, életviteli ismeretek, valamint a mentálhigiéné – fejlesztése körükben.

A munkanélküliségből ki

A Debreceni Igazgatóság működési területén a programban 1359 fő vett részt, akik leginkább háztartási ismereteket tanultak. Közülük 1154-en sikeresen elvégezték a képzést, és azóta több mint 400-an már elhelyezkedtek, vagy bekapcsolódtak más továbbképző programba.

Az oktatók, mentorok és speciális szakemberek az alapkompetenciák megtanításán kívül az aktív élet elérésére buzdították a résztvevőket, hogy magabiztosabb életvitelt folytathassanak. A tartós munkanélküliség állapotából kellett kizökkenteni az embereket, hogy hasznosabbnak, nyitottabbnak érezzék magukat. Az országos programban különös figyelmet kapott a keleti régió, ahol a hátrányos helyzetű települések 68 százaléka található meg.

A statisztika mögött

Dániel Zoltán, a projekt szakmai koordinátora és társadalmi felzárkózási osztályvezető szerint a program legtöbb elemét számszerűsítve be lehet mutatni, az emberi sorsokat viszont nem – fogalmazott a rendezvényen. Sokan kapták vissza az önbecsülésüket, életbe vetett hitüket. A résztvevők között volt, aki autistaként, hajléktalanként, betegként vagy börtönviseltként jelentkezett a képzésre. A folyamatos foglalkozások, támogatás és a csapat összetartó ereje azonban mindenkit segített, így a leghátrányosabb helyzetben élők is pártfogásra találtak.

HBN–VK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában