Helyi közélet

2015.09.27. 14:35

Nem csak a tudományt, de a kultúrát is pártolja a Debreceni Akadémiai Bizottság

Debrecen – A Debreceni Akadémiai Bizottság (DAB) mindig kínált rendezvényeket a városi lakosság számára is. De az utóbbi egy-két évben a programok rendszeressé váltak, és a korábbinál nagyobb közönséget vonzanak. Mondhatjuk, a DAB a város egyik kulturális központjává vált. Erről beszélgettünk a DAB-klub elnökével, Rácz István professzorral.

Debrecen – A Debreceni Akadémiai Bizottság (DAB) mindig kínált rendezvényeket a városi lakosság számára is. De az utóbbi egy-két évben a programok rendszeressé váltak, és a korábbinál nagyobb közönséget vonzanak. Mondhatjuk, a DAB a város egyik kulturális központjává vált. Erről beszélgettünk a DAB-klub elnökével, Rácz István professzorral.

Felpezsdült az élet

Valójában nem klub a mienk, hiszen nem kell tagnak lenni, hanem közművelődési iroda, amely a DAB tudományos rendezvényeit művészeti programokkal egészíti ki, mert azokat ugyanolyan fontosnak tartjuk. Hogy körülbelül másfél-két éve felpezsdült a klubélet, az nagymértékben Cserép Zsuzsának köszönhető, aki lelkesen szervezi az irodalmi esteket, kiállításokat, könyvbemutatókat, egyéb rendezvényeket. Ha úgy gondoljuk, hogy a tudomány népszerűsítése is fontos nekünk, akkor helye van a jó értelemben vett igényes szórakoztatásnak, gyönyörködtetésnek is. A kiállítások rangját emeli, hogy nélkülük kopár lenne székházunk aulája, vagy előtere, tehát a vezetőség egyik alapelve, hogy mindig legyen valami kiállítás. Amikor az egyiket lebontják, már állítjuk fel a következőt. Ezeket a DAB-on belül különböző kollégák kezdeményezik. Minden kezdeményezést örömmel fogadunk, és arra törekszünk, hogy festészeti és fotóművészeti kiállítások váltogassák egymást. A lényeg az, hogy mindig legyen valami szemet gyönyörködtető látvány azok számára, akik ide bejönnek. Reméljük, rövidesen a világítást is sikerül javítanunk.”Sugárzó szeretet

Ami az egyéb rendezvényeket, irodalmi esteket, könyvbemutatókat illeti, szívesen vállalkozunk az újdonságok, verseskötetek vagy esszégyűjtemények bemutatására. Helyi előadóművészek önálló előadó estekkel is szoktak jelentkezni, illetve a könyvbemutatókat is valamilyen előadó- vagy zeneművész produkciója színesíti. Többször elmondtam már a bevezetőmben, hogy legyünk büszkék a helyi alkotókra, hiszen szűkebb pátriánkban is vannak komoly értékek, akár költők, akár előadóművészek, noha talán kismesterek. De a kismester nem azt jelenti, hogy rossz mester, hogy kontár, hanem csak azt, hogy nincsen akkora hatása, mint a nagymesternek, az országosan vagy azon túl is ismert alkotónak, de attól még értéket képvisel. Nekem mindig megható azt tapasztalnom, hogy mekkora szeretet sugárzik a közönségből, amikor valakinek az értékeit fölfedezheti.

Érték terem

A szervezés kollektív munka, ha megszületik az ötlet, a főszereplő választja ki a műsorvezetőt, én magam tartok egy kis bevezetőt. A klubrendezvények eredetileg abban a teremben voltak, amelyet most Csokonai teremnek neveznek, mert Komiszár János festőművész Debrecen sorozata van ott, központi helyen néhány Csokonai témájú képpel. Ez a terem azonban már a múlt évad vége felé kicsinek bizonyult. Áttettük a programokat a legnagyobb terembe, melyet felvetésemre a DAB első elnökéről, Bognár Rezsőről neveztünk el. S van még a Holló László termünk. Ez a terem még az előző vezetőségtől kapta a nevét, mert Ujváry Zoltán professzor emeritus a DAB-nak ajándékozott, a Déri Múzeum pedig tartósan letétbe helyezett néhány igen értékes Holló László-festményt.

Komolyan véve

A DAB ezzel eleget tesz egyik mellékes, de fontos programjának: nemcsak a régió tudósainak otthona, hanem a város lakosságának is fóruma. A siker titka abban is van, hogy az intézmény nagyon komolyan veszi ezt a feladatát is. Rácz professzor mindig nagyon színvonalas bevezetőt mond, érezni lehet, hogy készült, és nem két-három rutinmondattal tudja le szerepét.

HBN-BE

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában