Helyi közélet

2015.09.09. 16:42

Szennyvíztelep a szomszédban: bűzlik a derecskei férfi otthona

Derecske - Jogsértettnek, jogfosztottnak, megalázottnak érzi magát Boros Sándor, mert a szomszédjában „szennyvíztelep” van.

Derecske - Jogsértettnek, jogfosztottnak, megalázottnak érzi magát Boros Sándor, mert a szomszédjában „szennyvíztelep” van.

Két méterre az ingatlantulajdonos kerítésétől az utcára, látványnak nem túlságosan épületes, szaghatásában a melegben és hétvégén szinte elviselhetetlen szennyvízátemelőt telepített a város. Mindezt a megkérdezése, beleegyezése nélkül. Boros Sándor úgy véli, hogy nem feltétlenül a belvároshoz közeli, viszonylag sűrűn lakott helyre kellett volna a „szennyvíztelepet” építeni, hanem arra lett volna a közelben sokkal ritkábban lakott hely is, ahol a szag gyakorlatilag érzékelhetetlen a lakóknak.

Boros Sándor panaszával volt a környezetvédelmi felügyelőségen, ahonnan a környezeti problémák átkerültek a katasztrófavédelemhez. Itt kiderült, annál a szervezetnél jár, aki engedélyezte a szenny­vízátemelő odatelepítését. Járt a települési önkormányzatnál is, ott nem találták megalapozottnak a panaszát, a bejelentést.

Annyi azonban történt, hogy az átemelőt védő kerítést egy méter magasságúra bontották vissza.

– Ettől a büdös még maradt – panaszolja Boros Sándor. – Tehetetlennek érzem magam, csökken az ingatlanom értéke, borzalmas bűzben vagyunk, szellőztetni nem lehet. Beszéltem a „szennyvíztelepre” bejáró dolgozókkal, akik elmondták, hogy ők védőoltást kaptak fertőző betegségek ellen. Nos, én nem kaptam, pedig a szennyvizes alkotás mellett lakom.

Boros Sándor eltökélt, ha kell, a strasbourgi emberi jogi bíróság elé viszi az ügyét.

Térburkolatot kapott

Boros Sándor panaszát többször tárgyalta a képviselő-testület. Mivel feleségével úgy érezték, hogy az átemelő kerítése bezártsági érzést kelt bennük, ezért a kerítés magasságát lecsökkentettük és körbeültettük egy általuk kiválasztott fajtájú sövénnyel. Az üzemeltető nem járult hozzá a kerítés elbontásához – olvasható Bakó István polgármesternek, Boros Sándor hozzá eljuttatott panaszára küldött válaszában. A városvezető kitért arra is, hogy a szennyvízhálózatot üzemeltető cégnél dolgozók miért kapnak védőoltást és ez miért nem indokolt Borosék esetében: munkájuk során közvetlen kapcsolatba kerülhetnek a szennyvízzel, ez a város lakosairól nem mondható el.

Tisztában vagyok vele, hogy a kivitelezés során, sok más derecskei lakoshoz hasonlóan, Boroséknak is el kellett viselniük a kivitelezéssel járó kellemetlenségeket, amelynek ellentételezéseként a kivitelező térburkolattal állította helyre a kapubejárójukat” – írta Bakó István polgármester, aki részletezte a szennyvízátemelő telepítésének előzményeit is: készült környezettanulmány, amit engedélyezett a hatóság, lakossági fórumok sora, betekinthetőség a tervekbe. Az átemelőkre térve Bakó István leírta, hogy abból 8 új épült, 3-at pedig felújítottak. A Boros Sándor által említett átemelő évtizedek óta üzemel azon a helyen, most felújították és bővítették.

Az átemelők helyének kiválasztása a tervezők feladata volt, sok tényezőt kellett figyelembe venniük – például a költséghatékony működést is. Az említett átemelő áthelyezése több tíz millió forintba kerülne a városnak, ezt a képviselő-testület nem támogatja.

HBN–KZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában