Helyi közélet

2015.07.23. 15:30

Stratégiai megállapodást kötött a Debreceni Egyetem Hajdúnánással

Debrecen, Hajdúnánás - Az oktatást, a kutatást és a gazdaságfejlesztést is érintő együttműködési megállapodást kötött a Debreceni Egyetem és a hajdúváros.

Debrecen, Hajdúnánás - Az oktatást, a kutatást és a gazdaságfejlesztést is érintő együttműködési megállapodást kötött a Debreceni Egyetem és a hajdúváros.

- A Hajdúság évtizedek óta jelentős felvevőpiac a Debreceni Egyetem képzései számára, fontos, hogy ezt a szép hagyományt tovább ápoljuk, és a jövőben még több hajdúnánási fiatal folytassa tanulmányait Debrecenben – jelentette ki Szilvássy Zoltán rektor az ünnepélyes szerződésaláírás kapcsán tartott csütörtöki sajtótájékoztatón.

A rektor hozzátette: az egyetem meghatározó küldetése, hogy a felhalmozott tudás hasznosításával a környék gazdaságfejlesztéséhez is hozzájáruljon, ez Hajdúnánás esetében a mezőgazdaság, az élelmiszeripar és az egészségipar területén lehet jelentős.

Szilvássy Zoltán beszélt arról is, hogy a Debreceni Egyetem és a Kenézy Kórház integrációja révén a térség legjelentősebb betegellátó intézménye jön létre Debrecenben, a rendszer olajozott működéséhez pedig elengedhetetlen a jó kapcsolat a környékbeli települések betegellátó intézményeivel.

Szólláth Tibor, Hajdúnánás polgármestere kiemelte, hogy Magyarország egyik legnagyobb tudásbázisára ők is szeretnének építeni, ezért örülnek annak, hogy az együttműködést magasabb szintre emelhetik az intézménnyel.

- Hajdúnánás komolyan áldoz arra, hogy a képzési színvonal magas maradjon, a település a tizedik helyen áll a Debreceni Egyetem beiskolázási listáján, ráadásul Debrecenből talán könnyebb hazacsábítani a fiatalokat, főleg ha Hajdúnánáson töltik a gyakorlatukat – vélekedett Szólláth Tibor.

Jávor András rektorhelyettes rámutatott, hogy a 18 ezres hajdúváros lakosságának 10 százaléka szerzett diplomát vagy tanul jelenleg is a Debreceni Egyetemen, ez pedig jelentős utánpótlást jelent az egyetem alumni szervezetének.

Csiszár Imre, Hajdúnánás alpolgármestere felidézte, hogy a város és az egyetem évek óta dolgozik a kapcsolat erősítésén, aminek keretében közös kiállításokat, konferenciákat szerveztek, idén pedig a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Karának támogatásával szervezik meg a Hajdúk Világtalálkozója Hajdúnánáson.

- unideb.hu -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában