Helyi közélet

2015.07.09. 09:13

Nagyon nem éri meg trafikot kirabolni a megyében

Hajdú-Bihar - A dohánykereskedelem államosítása óta hét trafikot raboltak ki megyénkben.

Hajdú-Bihar - A dohánykereskedelem államosítása óta hét trafikot raboltak ki megyénkben.

Néhány tízezer, de akár százezer forintos zsákmány is hosszú börtönévekbe kerülhet a trafikrablóknak. A kockázat nagy; ezt mutatja, hogy a hét eset közül egyet kivéve mindegyikben sikerült az elkövetőt kézre keríteni. Hajdú-Biharban eddig egy jogerős határozat született trafikrablás miatt: a Derék utca 64. alatti dohánybolt kirablásával vádolt K. Lajos 6 év 4 hónap börtönt kapott. Az országban elszaporodott rablások miatt a koncessziótulajdonosok nem tartanak sok pénzt a kasszában. A Bem téren rajtakapott fiatalok 200 ezer forintot zsákmányoltak volna, ha nem nyitnak rájuk a rendőrök. Az előző héten elfogott négytagú banda, akiket két trafik és élelmiszerbolt kirablásával gyanúsítanak, össz­bevétele sem volt több 400 ezer forintnál.

A profik nem a trafikokra utaznak

Noha a lefóliázott ablakok miatt első blikkre hendikeppel indult az, aki trafikot akart kirabolni, az eddigi próbálkozások nem cáfolták a rég ismert tételt: tökéletes bűncselekményt nem lehet elkövetni, de legalábbis azok helyszínei biztosan nem a nemzeti dohányboltok lesznek.

Az eddigi megyei eseteket számba véve úgy tűnik, nincs nagy üzlet a trafikrablásban, legfeljebb néhány tíz- vagy százezer forint zsákmányolható. Ugyanakkor a felfegyverkezve elkövetett rablás elkövetői 5–15 év szabadságvesztéssel sújthatók. Talán nem véletlen, hogy valódi profik térségünkben nem is kísérleteztek trafikok ellen irányuló bűncselekménnyel. Próbálkozók persze akadnak, a megyében az árudák 2013 júliusában történt megnyitása óta eddig hetet raboltak ki – mindegyiket Debrecenben –, hat esetben az elkövető már a rács mögött, köztük olyan is van, aki már jogerős büntetését tölti.



Egy négytagú banda tagjainak elfogásáról szombaton számolt be a rendőrség. A szemtelenül fiatal gyanúsítottak nem voltak válogatósak: trafikok mellett két élelmiszerbolt kirablásával is gyanúsítják őket. A 20 és 18 éves férfit, illetve két 16 éves társukat Debrecenben és Hajdúböszörményben fogták el. Az elkövetés módja mindegyik esetben hasonló volt. A Jerikó utcai trafikba idén február 23-án tértek be, késsel megfenyegették az eladót, majd egyikük a kasszában talált pénzt magához vette. Egy héttel később, március 3-án az Egyetem sugárút, valamint az Ibolya utca sarkán található dohányboltban ugyanezzel a módszerrel zsákmányoltak pénzt. A négy rablásból összesen 400 ezer forintot szereztek, a nagy részét a két trafikrablásból.

Épp a rendőrök szeme láttára…

A Jerikó utcai üzletben készült, biztonsági kamerák által rögzített felvételen látható, az elkövető kapucnit viselt, arcát sállal takarta el, kezére pedig kesztyűt húzott. Ez sem volt azonban elég, hogy ne hagyjon nyomot. Hogy mi alapján buktak le a gyanúsítottak, a rendőrségi közlésből nem derült ki.

Még ennyire sem volt profi az a két 18 éves férfi, akik a Bem téren található trafik kirablását tervezték. Nekik az lett a vesztük, hogy valószínűleg nem néztek kellően körül, mielőtt április 23-án este bementek a dohányboltba. A környéken tartózkodó rendőrök ugyanis látták, amikor a fejükre húzták a maszkot, így utánuk mentek az üzletbe. Egyikük az eladót egy késsel a földre kényszerítette, társa pedig 25 doboz cigarettát, illetve a kasszában talált mintegy 200 ezer forintot pakolta egy táskába. A rendőrök a rablókat elfogták és előállították. Mint az ügyészség közölte, ellenük felfegyverkezve elkövetett rablás miatt fegyházbüntetés kiszabását indítványozta az ügyészség.



Pénz nélkül távoztak azonban az elkövetők tavaly január 27-én abból a Hortobágy utcai Nemzeti Dohányboltból, ahol két férfi a bevételt követelte. Miután azonban az eladó megnyomta a pánikgombot, a rablók kereket oldottak. Néhány héttel később, április elsején a Derék utcán található dohánybolt vált célponttá. Egy férfi a barátjától kölcsönkért gázriasztófegyvert az eladó fejéhez szegezte. Ennek hatására kinyitotta a pénztárgépet, K. Lajos pedig kivett 21 ezer forintot, majd elmenekült. Emlékezetes, a gyanúsítottat a Terrorelhárítási Központ munkatársai otthonában, gatyában fogták el. Ügyében jogerős ítélet született azóta. A másodfokon eljáró Debreceni Törvényszék a járásbíróság ítéletét 7 év fegyházról 6 év 4 hónap börtönbüntetésre változtatta meg. Érdekesség, hogy a vádlott a bíróságon 12 ezer forintot átadott a sértettnek, ezzel az okozott kár egy részét megtérítette, s bocsánatot is kért.

Maszkkal és sállal

Szintén a bíróság előtt a Honvéd utcai trafik kirablásával gyanúsított férfi ügye. Az ügyészség szerint H. József és máig ismeretlen társa tavaly január 24-én maszkkal és sállal a fején ment be a dohány­árudába, ahol egy gáz-riasztó fegyverrel akartak pénzt szerezni. A sértett azonban a pultnál lévő gombbal azonnal bekapcsolta a riasztórendszert. A támadók erre a pultra dobták a magukkal hozott nejlonzacskót, majd futva menekültek el az üzletből. Noha a zacskón azonosították H. József DNS-ét, ő tagadja a bűncselekmény elkövetését. A bírósági eljárás ősszel folytatódik.

HBN–SZZSL


Hiába üldözték a tettest

A Sámsoni úton történt trafikrablás éjszakáján, idén január 24-én a Napló munkatársai is a rendőrökkel járőröztek. Az elkövetőt minden szolgálatot teljesítő egység kereste. Három férfi ugyanis közvetlenül a bűncselekmény után tért be vásárolni. Miután az eladótól megtudták, hogy mi történt, autóba ültek, s követni kezdték a menekülő tettest, de utolérni már nem tudták. Úgy tűnik azonban, ez a nyom – szakzsargonnal élve – kihűlt. Az elkövető ugyanis azóta sincs meg. A férfi 30 év körüli, 170-175 centiméter magas, arcát maszkkal takarta el. A nyomravezetőnek 200 ezer forintot ajánlott fel a rendőrség.


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában