Helyi közélet

2015.07.20. 13:06

Már a csecsemőket „célozzák” a legújabb okoseszközökkel

Ha a maminak van már okostelefonja és okosmelltartója, miért ne könnyítené meg a gyereknevelést is?

Ha a maminak van már okostelefonja és okosmelltartója, miért ne könnyítené meg a gyereknevelést is?

Ma már lassan nincs olyan eszköz a háztartásunkban, vagy ruhadarab a gardróbunkban, amire ne készült volna „okos” változat. Szépen lassan behálóznak minket a különböző kütyük, amik könnyebbé teszik életünket. Már ezek használata is megosztja a társadalmat. Mert amíg a technikai fejlődés hívei egy jobb, egyszerűbb, kényelmesebb és biztonságosabb jövőt látnak az újabbnál újabb eszközök fejlesztésében, használatában, addig az ellenzők között akad, aki szimplán az emberek elidegenedésétől tart, van, aki a környezetvédelmi problémák miatt emel szót, megint mások azért kongatják a vészharangot, mi lesz, ha egyik napról a másikra gépek nélkül maradunk, „életképtelenül”. Utóbbi csoport szerint azzal, hogy a gépek helyettünk számolnak, főznek, mosnak, építenek házat, figyelik az egészségügyi állapotunkat vagy épp autót vezetnek, mi folyamatosan átadjuk életünk vezetését, s elfelejtjük, hogyan is kell hétköznapi dolgokat végezni, ezáltal pedig egy idő után (ha már be nem következett mostanáig), akkor butábbak leszünk, mint az életünket irányító eszközök, s így elérkezhet az a pillanat, amikor erre kütyüink is rájönnek. A Terminátor című filmből ismert teória ugyan sokaknak fikció, ám olyan közismert tudósok, mint Steven Hawking is épp ezzel kapcsolatos aggályaiknak adtak már hangot többször az elmúlt időszakban. Mindezek után nem csoda, ha a technikai iparág legújabb célcsoportjának készített eszközök körül még a korábbinál is nagyobb csaták alakulnak ki.

Anyák helyett gépek

Már az év eleji technikai világkiállítás a CES is bizonyította 2015-ben (sok más mellett) a csecsemőknek, kisgyermekeknek készülő okoseszközök robbanthatnak piacot. Hogy ez pontosan mit jelent? A kütyüfüggő, elfoglalt anyák számára életük megkönnyítését, az ellentábor szerint viszont azt, hogy a csecsemők fejlődését befolyásoló szülői feladatok egy részét a gépekre bízzuk. Természetesen ez a kép sem csak fekete és fehér, lássuk milyen eszközök kerülnek piacra idén, olvasóink pedig eldönthetik, melyik tábor véleményén osztoznak a bemutatott kütyük láttán.

Negyven gyermekélet

Itt van rögtön az Intel fejlesztése a Smart Clip (okos „csipesz”), ami arra szolgál, hogy a mami sose felejtse csemetéjét például az autóban, vagy bárhol máshol. Mint a usatoday.com emlékeztet, Amerikában évente közel negyven gyermek életét követeli az, hogy szüleik véletlenül az autójukban felejtik őket. A Smart Clip azonban megakadályozza, hogy az apa vagy anya túl messzire menjen a csecsemőt hordozó eszköztől, azzal, hogy bluetooth-on keresztül riasztást küld a szülő okostelefonjára, hogy „valamiről” megfeledkezett...

Okoscumisüveg

Akinek a gyereke ivott már cumisüvegből, az tudja, sajnos előfordul, hogy a kicsi az abban keletkező légbuborékokat is lenyeli a folyadékkal, ami hasfájást, nehéz, fájdalmas nyelést is okozhat. A Glgl, a világ első okoscumisüvege erre kínál megoldást. Az egyszerűnek tűnő cumis­üveg lényege, hogy egy szenzor segítségével érzékeli, ha a gyerek nem megfelelő szögben tartja az üveget és kis nyilakkal jelzi az anyáknak, hogyan mozgassák, tanítsák a bébit arra, hogy „jól” igyon belőle, levegőbuborékok nélkül.

Hightech ringatógép

Hogy az iparág a legkisebbeket is célozza – a szülőkön keresztül –, arra a 4moms mamaRoo nevű csecsemőringató ülése a legjobb példa. Ahelyett ugyanis, hogy mi ringatnánk álomba, karunkat, derekunkat, lábunkat fájdító módon kisbabánkat, megteszi ezt helyettünk a tablettel vagy okostelefonnal is irányítható, finom, többféle program szerint beállítható ülés, ami képes még az autó mozgását is utánozni, de a legfinomabb körkörös ringatást is imitálja, mi pedig közben nyugodtan dolgozhatunk, főzhetünk vagy csak kikapcsolódhatunk néhány percre, órára...

Természetesen a kisgyerekek kedvence, a cumi sem maradhat ki a „felokosításból”. A Pacif-i névre hallgató eszköz ugyanis – bár ránézésre nem különbözik hagyományos rokonától – beépített hőmérővel (ami természetesen a szülő okostelefonjára küldi az adatokat), illetve helymeghatározó GPS-jeladóval ellátott, így biztos, hogy sosem veszíti el kedvenc cumiját a szívünknek legkedvesebb gyermekünk.

Természetesen a fent felsoroltakon kívül még tucatnyi – és napról napra még több – kütyü lát napvilágot, amit a család legifjabb tagjának találnak ki, már csak pénztárcánkon és meggyőződésünkön múlik, melyiket engedjük „közel”, melyikkel könnyítjük meg gyermekünk vagy a saját életünket.

- Sz. Fabók Ágnes -

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában