Helyi közélet

2015.07.05. 12:55

A váncsodiak régi álma teljesült

Váncsod - Huszonhét millió forintból újult meg a váncsodi református templom külseje.

Váncsod - Huszonhét millió forintból újult meg a váncsodi református templom külseje.

Egy kis település nagy eseményének helyszíne volt a váncsodi templom július 4-én. A zsúfolásig megtelt Isten házában hálaadó istentiszteletre gyűltek össze a helyiek, elszármazottak, környékbeli települések polgármesterei, lelkészei, akik előtt Bölcskei Gusztáv volt református püspök, a Debreceni Hittudományi Egyetem rektora hirdette az igét.

Bölcskei Gusztáv a szószékről mondott köszönetet a kormányzatnak, amiért rendelkezésre bocsátott húszmillió forintot a külső felújításra. A jelenlévő Vitányi István országgyűlési képviselőtől pedig azt kérte, mondja el a kormánynak, hogy szeretnék hallani a templom harangját is, s belülről is van még javítanivaló.

Hermann-né Frenczel Erzsébet, a helyi gyülekezet lelkésze, ismertette a felújítás menetét. Elmondásából kiderült: a minisztériumtól kapott 20 millió forinthoz a Tiszántúli Református Egyházkerület és a helyi gyülekezet 3,5–3,5 millió forinttal járult hozzá a költségekhez. Köszönetet mondott a település polgármesterének, Szalay Csabának, alpolgármesterének, Zsigáné Gombos Erzsébetnek, és mindazoknak, akik áldozatos munkájukkal, szakértelmükkel hozzájárultak a bő 3 hónapig tartó felújítás elkészültéhez.



Elbúcsúztatták a kántort

A község egyetlen műemlék épületének homlokzatcseréjét végezték el, a lábazat szellőzővakolatot kapott, megoldották a csapadékvíz elvezetését, kicserélték a nyílászárókat is. A templomot körülvevő kerítést elbontották, így a templom a település lelkeként szolgálja a lakókat.

Szalay Csaba polgármester beszédében elmondta: 2011-ben ültek le először közösen gondolkodni a templom felújításáról, „majd nem mi mentünk fel a miniszterhez, hanem Balog Zoltán miniszter jött a térségbe, s megismerve a templom romos voltát, támogatásáról biztosította a váncsodiakat”.

A lelkésznő ajándékokat nyújtott át a kivitelező cég vezetőjének, majd 62 éves szolgálatát megköszönve, elbúcsúztatta Mező Lajos kántort.

Az ünnepség Joan Faulkner és Csík Gusztáv jazz- és gospelkoncertjével ért véget.

HBN–NYG

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában