Helyi közélet

2015.07.26. 10:37

A ruhatárolást is lehet művészi szinten űzni

Debrecen - A tároláshoz is annyi találékonyság és érzék szükséges, mint a lakberendezés más, látványosabb területeihez.

Debrecen - A tároláshoz is annyi találékonyság és érzék szükséges, mint a lakberendezés más, látványosabb területeihez.

A tárolandó holmiknak nem azonos mélységre van szüksége. A kabátok, öltönyök, ruhák részére hatvan centiméteres mélységet biztosítunk, de az összehajtogatott pulóverek negyven centiméteren is elférnek, a cipőknek akár tizenöt-húsz centiméter is elegendő, ha döntött polcokon tároljuk.

A szokásos, kizárólag ruháinkat tároló gardróbszekrény legjobb helyen a hálószobában, vagy közvetlenül mellette van. Ha kiválasztottuk a szekrény helyét, akkor következik az átlátható belső kialakítása. Mivel rend a lelke mindennek, mérlegeljünk, vegyük számba a teljes ruhatárat. Csak azokat a holmikat tartsuk meg, amit biztosan hordani fogunk. A fölsőbb régiókba tegyük az idény holmikat és a ritkán használt takarókat, táskákat.

Dobozok, kosarak

Az akasztós részeknél figyelembe kell vennünk a ruhák méretét. Hosszú kabátoknak százhatvan centiméter magasság kell, kosztümöknek, öltönyöknek a száz centiméter is elegendő. Így nem maradnak kihasználatlan, polcozatlan területek, ahol a túl magasra tornyozott ruhák lecsúsznak, összegyűrődnek. Jó megoldás, ha az apró holmikat, a fehérneműket dobozokban, kosarakban helyezzük el a polcokon.

Lényeges eleme a gardróboknak a tükör. A tükörajtó praktikus, de zavaró, ha három-négy méteres szélességben duplázza meg a teret. A felületnek csak egy részére kerüljön tükör, így láthatjuk magunkat, de nem lesz nyugtalanító a hatás. Arra kevesen gondolnak az elhelyezésnél, hogy mi tükröződik majd benne. Csak kellemes, harmonikus képet érdemes megkettőzni.

Tippek:

  • A szekrényajtó, mint látható felület a praktikumon túl esztétikailag is lényeges.
  • A nyíló ajtók a szekrény előtt nagyobb helyet igényelnek.
  • Lényeges a fogantyúválasztás. Lehet süllyesztett, vagy helyettesítheti széles ajtóperem. A hagyományos fogantyú anyaga és színe a szoba berendezéséhez igazodjon.
  • Tolóajtó esetén hetven centiméteres szekrénymélységben gondolkozzunk a csúszó sínek miatt. Így az ajtók nem csípik oda a ruhaujjakat, nem törik le a gombokat.
  • Sok lakásban van mód a széles folyosók beépítésére. A kényelmes használhatóság miatt, nyíló ajtók estén, a szekrény előtt, legalább százhúsz centiméteres szabad térre van szükségünk. Tolóajtónál ez valamivel kevesebb, de semmiképp se legyen kilencven centiméternél keskenyebb még tükörajtó esetén sem, mert nyomasztó, csőszerű lesz a helyiség.
  • HBN

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában